Остават броени дни до откриването на Малката базилика

Мисия Пловдив

16-09-2013, 15:45

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Възстановената сграда отваря врати за Нощта на музеите и галериите

Наближава поредната Нощ на музеите и галериите в Пловдив, а с нея и едно дългоочаквано събитие. На 20 септември от 18,30 часа е представянето на възстановената Малка базилика.

Базиликата е раннохристиянска култова сграда, построена около 470 година сл. Хр. Открита е през 1988 г. От 1995 г. има статут на Паметник на културата от национално значение.

През 2010 – 2013 година е осъществена цялостна реставрация и социализация на паметника, подкрепена от Фондация "Америка за България", от Министерството на културата и от Община Пловдив.

Общата стойност на проекта е 1,530,000 лева. Той включва реставрация на повече от 110 квадратни метра многоцветни мозайки от края на 5 в. сл. Хр., на единствения открит у нас баптистерий с кръстовиден мраморен басейн за приемане на кръщение, на запазените основи на стени и колонади. Изградено е защитно покритие, снабдено със съвременни системи за климатизация и осветление, които гарантират поддържане и опазване на паметника в състояние, каквото статутът му изисква.

Сградата предоставя и възможности за организиране на малки археологически и художествени изложби или на камерни концерти.

Околното пространство е превърнато в малък градски парк, който интегрира части от източната крепостна стена с кула на античния Филипопол, на част от антична улица и на двор на частна къща.