Морят ни и естествените токсини в храните

Животът

16-09-2013, 18:45

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Суровите прани понякога може да са много опасни

Често естественото ниво на токсини в плодовете и зеленчуците е по-високо, отколкото в продуктите, произвеждани по заводски път. Тези естествени токсини могат да бъдат причина за редица заболявания (дори и ракови), както и за вродени недъзи. Ако искате да се предпазите от излишни проблеми със здравето, трябва да избягвате употребата на някои обичайни продукти – особено в големи количества.

Предлагаме ви списък на най-опасните за здравето групи химически вещества и хранителните продукти, в които те могат да се срещнат:

Соланин

Когато извадените картофи са подложени на пряко въздействие на светлината, тяхната повърхност може да позеленее в резултат на отделянето на хлорофил. Позеленяването се съпровожда и от образуване на соланин - токсин, опасен за здравето. Най-голяма концентрация на соланин се съдържа под самата кора на картофите, но ако ги изрязваме по-дълбоко по време на тяхното белене, можем да избегнем попадането на голямо количество от този токсин в организма.

Приготвянето на зеленчуци на пара или в кипяща вода намалява нивото на соланин в тях с до 40%.

Соланинът може да стане причина за стомашни разстройства и за проблеми, свързани с работата на дихателните органи. Доказано е също, че соланинът в големи количества в повечето случаи води до аборт.

Цианогенни гликозиди

Тези вредни вещества понякога се съдържат в много зеленчуци като зелето, бялата ряпа, целината. Въпреки мнението на специалистите, че тези продукти са отлично профилактично средство срещу раковите заболявания, те, при наличие на големи количества цианогенни гликозиди, влияят негативно върху работата на щитовидната жлеза и водят до образуването на гуша. Това обаче се отнася само до употребата на тези продукти в суров вид. Ако се преварят, те не представляват опасност за здравето.

Микротоксини

Микротоксините са една от най-опасните за здравето групи вредни химични вещества, съдържащи се в хранителните продукти. Причина за тяхното образуване са гъбичните образувания, в това число и плесента. Най-често микротоксините се срещат в хранителните продукти, направени от зърнени култури и орехи. Тези вредни вещества могат да са причина за ракови заболявания и цироза на черния дроб, а също за отслабване на имунитета.

Нитрати

Нитратите не се отнасят към канцерогените, но опитите с животни показват, че нитрозамините, които се формират от нитратите и нитритити в стомаха, водят до появата и развитието на ракови заболявания. Нитрати обикновено се добавят в месото, за да се удължи срока на годност.

Те могат да се срещнат и в натурални хранителни продукти - в спанака, цвеклото, зърнените култури и ряпата. Тези продукти не трябва да се приемат в големи количества от децата, защото киселинността в техния стомах е по-малка и организмът не може да се справя с голямо количество нитрати./ здраве.bgСнимка на Деня

Щрихи от Плевен