София - Расте, но не старее!

На 17 септември отбелязваме Деня на град София и почитаме християнския празник на Светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Денят 17 септември, когато Църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, е обявен за празник на град София с решение на Столичния общински съвет преди 20 години, на 25 март 1992 г.

Официалните тържества започват в 10.00 часа с тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат връчени званията „Почетен гражданин на София.”   

В 11.30 часа на площадът пред храма „Св. София” ще бъде отслужен тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София
В Градска градина, площада пред Народен театър "Иван Вазов", ще се проведе празничната програма - инициатива "Споделена книга, споделена мъдрост", концерт на Софийския духов оркестър, празнична заря, "Сердирикон – огнени легенди от древния град"
В 18.30 ч. в Народен театър "Иван Вазов" ще започне церемонията по връчване на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христос и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при него.

Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание.
Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но момичетата - Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, и Любов - на 9 - останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Майка им била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си, но и тя проявила необикновена сила.
Неиздържали на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.
Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен