ООН: В Сирия е използван газ зарин

Най-доброто от печата

17-09-2013, 05:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разследването на инспекторите не посочи кой е отговорен за химическата атака край Дамаск

Налице са ясни доказателства, че на 21 август в Сирия е използван газ зарин, който е убил стотици хора, съобщиха инспекторите на ООН, цитирани от световните медии. "Заключението е, че химически оръжия са били използвани сравнително широко по време на конфликта между страните в Сирия...срещу цивилни, включително деца", се казва в доклада, публикуван от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. В него се отбелязва, че има "ясни и убедителни доказателства" за употребата на газ зарин при атаката край Дамаск миналия месец. Инспекторите пишат, че при нападението на 21 август са били използвани ракети "земя-земя", съдържащи отровното вещество. Те обаче не посочват кой според тях го е използвал при химическата атака. Бан ки Мун ще връчи пълния доклад на Съвета за сигурност на ООН. САЩ, Великобритания и Франция твърдят, че при атака са загинали 1400 души. 

Френският президент Франсоа Оланд и ръководителите на дипломацията на САЩ и Великобритания Джон Кери и Уилям Хейг заявиха, че е от "основно значение в ООН да бъде гласувана "силна резолюция с обвързващ характер" за Сирия, съобщи Елисейският дворец. "Ако Башар Асад не изпълни споразумението за химическите оръжия, ще има последствия", допълни и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Президентът на Сирия ще трябва да се оттегли от властта, дори и ако изцяло сътрудничи в унищожаването на сирийските химически оръжия, каза Кери. Русия подчерта, че разчита САЩ да се придържат към постигнатото в Женева споразумение за химическите оръжия на Сирия, предаде АФП. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди също така, че съдържаща заплахи резолюция на ООН би довела до провал на мирния процес. 

По време на среща в Париж, в която участва и френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, трите страни изразиха желание в резолюцията да бъде установен "точен график" за поставяне под контрол и за унищожаване на химическия арсенал на сирийския режим. Предвижда се Сирия да предаде пълната информация за химическия си арсенал до една седмица, до края на ноември да унищожи производственото си оборудване, а всичкото оръжие трябва да бъде унищожено или изнесено от страната до средата на 2014 г. Черновата на резолюцията ще бъде съставена в Париж и след това изпратена на руския президент Владимир Путин.