Пловдивчанки се обучават в изкуството на коконите

Пловдив Лайф

17-09-2013, 12:35

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Коконата става метафора на "Пловдив 2019"

Читалище "Възраждане" прави първата стъпка от новия си проект "Пловдивска кокона 2019".

Утре от 17 часа започва безплатно обучение в уникалното старо приложно изкуство – плъстенето. За целта е обособено специално ателие "Кокона".

Основната суровина на тази позабравена техника е вълната, която се обработва с вода и без сложни машини, обяснява Пепа Ставрева, която ще предава майсторлъка си на пловдивските кокони. С цветни парчета вълна може да се рисува,  чрез моделиране да се изработват пана за дома, аксесоари за облеклото – шапки, шалове, пелерини, бижута, описва възможностите на плъстенето Пепа.

Пловдивските кокони, кандидатки за обучение, трябва да са сръчни дами, с въображение и усет към красивото. Когато усвоят този занаят, те биха могли да го превърнат в свое хоби, професионално занимание или личен бизнес, посочват инициаторите на проекта. Той ще се разгърне през следващите три месеца и е в подкрепа на каузата "Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019".

Работилницата за плъстене ще продължи да действа и след това, като една от многото креативни клубни дейности на читалището.

"Пловдивска кокона 2019" включва още модно дефиле в Етнографския музей с демонстрация на аксесоарите към облеклото на пловдивската кокона от Възраждането, успоредно с модерните аксесоари, изработени от новосъздаденото ателие "Кокона 2019" на принципа на плъстенето. Такива аксесоари пловдивските кокони ще подарят на дамите от Еврокомисията по културата в Брюксел. Специална изложба ще покаже сътвореното в ателие "Кокона 2019", а ансамбъл "Тракия" ще допълни картината с танца си "Пловдивска кокона", разкрива общия замисъл на проекта Маги Боева, секретар на читалище "Възраждане".