Казанлък отново столица на седмото изкуство

Животът

17-09-2013, 13:46

Снимка:

Община Казанлък

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Община Казанлък ще зарадва почитателите на киното с най-добрите ленти, a филм на казанлъшкия режисьор Георги Костов открива фестивала на 25 септември

За втора поредна година любителите на киното ще имат удоволствието да видят най-добрите ленти на български и чуждестранни автори, които ще бъдат прожектирани от 25 до 29 септември в кино „Искра“.  Второто издание на „София филм фест в КАЗАНЛЪК“ се осъществява благодарение подкрепата на Община Казанлък и доброто партньорство с Арт Фест/София Филм Фест, както и със съдействието на Националния филмов център и програма МEDIA Mundus на Европейския съюз.
Откриването на второто издание на филмовата фиеста ще се състои на 25 септември 2013 г. (сряда) в 18.30 часа с прожекцията на филма „Пистолет, куфар и три смърдящи варела”, дело на режисьора Георги Костов, родом от Казанлък.

За представянето на филма пред казанлъшка публика специално ще пристигнат самият режисьор и известни актьори, участващи във филма, които ще се срещнат със своите почитатели и ще отговорят на всички въпроси. Сценарият е съвместно дело на неговия режисьор и на Естер Симеони, оператор е Георги Райков, музиката е на Funk Busters, а в ролите виждаме съзвездие от български актьори като Ивайло Захариев, Пламен Великов, Тодор Доцев,  Деян Славчев-Део, Георги Кадурин, Деян Донков, Асен Блатечки, Рая Пеева, Влади Въргала и др.

На фестивала за български игрални филми „Златна роза” 2012 „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” получи награда за най-добър монтаж (Aлександър Етимов).
Второто издание на „София Филм Фест в КАЗАНЛЪК” е част от мащабната инициатива „София Филм Фест – национален проект за кино”, която екипът на Арт Фест реализира от 2010 година. Тя включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив през март, регионалните издания на СФФ – в над 15 града на България, които се реализират като част от международния проект „Операция Кино” (общо събитие на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”. Общо 17 филма – 12 игрални и 5 късометражни, ще бъдат представени в Казанлък, като на 27 септември от 16.00 часа е предвиден Вход свободен за Ok Shorts, а на 28 септември, събота, също от 16.00 часа гостува кинофестивал „Милениум“ със „Севт Безсмъртният“. Община Казанлък за втора поредна година подкрепя инициативата, с което ще зарадва всички почитатели на седмото изкуство. Прожекциите са в кино „Искра“. Цената на билетите е 2 лева, като за ученици, студенти и пенсионери има 50% намаление и билетът за тях струва 1 лев. Билети ще се продават от 18 септември 2013 г., сряда, пред Културно информационния център на ул. „Искра“ № 4 и пред кино „Искра“.