Започва мащабен ремонт на читалището в Добрич

Мисия Добрич

17-09-2013, 13:58

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Ремонтните дейности са предвидени през лятото на 2014г.

Народното читалище "Йордан Йовков" в Добрич започва кампания за неговото основно обновяване и саниране. Подобно на основателите на културната институция през 1870 година.
"Съграждани, да дарим на Добрич, както са го направили предците ни, ново читалище", е мотото на акцията за саниране на сградата. Тогава възрожденските дейци Кръстю Мирски и Калчо Бобчевски събират първите средства за купуване на книги за читалищната библиотека с лотария.
Вече е депозиран проект по схемата за зелени  инвестиции на Националния доверителен екофонд на стойност 1 112 000 лева, съобщи на пресконференция председателят на читалището Юлия Стаматова. По думите й от дарители трябва да бъдат събрани около 300 000 лева за изготвяне на енергиен одит, работен проект и за други дейности. В читалището, чиято разгърната площ достига близо 4500 квадратни метра, ще бъде изградена нова отоплителна инсталация, ще бъде направена изолация на фасадата и покрива, ще бъдат сменени врати и прозорци. Очаква се с осъществяването на проекта читалището да спести над 489 000 киловата, или около 65 на сто от изразходваната обичайно енергия за година, каза председателят на настоятелството. Дейностите по ремонтите ще започнат на 1 май догодина и ще приключат до 30 септември 2014г.
На 18 октомври ще бъде първата благотворителна вечер, на която се очаква граждани да наддават за картини, сувенири и други творби, създадени в читалищните школи.
Стаматова,  съобщи също, че от 1 септември в Читалище "Йордан Йовков" ползват електроенергия от алтернативен доставчик, а не от "Енерго-про" на доста по-ниска цена - с около 30%.