Бойко хвърли бомба: Станишев финансирал кампанията си с пари от Панаира

Мисия Пловдив

17-09-2013, 14:28

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Панаирът е освободен от дивиденти неправомерно, твърди Борисов

Абсолютно неправомерно през 2005/2006 година Пловдивският панаир е освободен от дивиденти, каза в Пловдив Бойко Борисов. Според бившия премиер с тези пари Станишев си е правил черната кампания за изборите.

Има правителствена стенограма за това, която може да се провери, заяви лидерът на ГЕРБ. Чест прави на Николай Василев и на Мутафчиев, който тогава бе министър, че са казали, че не могат да подкрепят такава сделка. Тя е абсолютно неправомерна, допълни Борисов.

Международният аферист Петер Хохегер, който получи 2,5 години затвор от съда в Австрия, е точил милиони от Международен панаир Пловдив с личната подкрепа на тогавашния премиер Сергей Станишев.

Част от парите – около 3 млн. лева, се връщат за черен пиар на приятелката на Станишев – Моника Йосифова, пише plovdiv-online.com. Решението е взето на заседание на Министерски съвет на 20/7/2006.

Стенограмата от заседанието на кабинета на Тройната коалиция документира, че самият Станишев е наясно, че точката за освобождаване на Международен панаир ЕАД от задължението да внася дивидент в полза на държавата за 2005 г., е лоша практика.

След като министър Николай Василев се противопоставя на няколко пъти, Станишев заключава:

„Г-н Василев е прав, че е внесено без съгласуване, което е лошо, подчертавам. И че като принципна практика не е добра. Но, това предлагам да се направи."

Следва: „Точката се подкрепя".

Спешната докладна за свиване на дивидента се внася от Румен Овчаров, който пък признава, че я е съгласувал само с тогавашния финансов министър Пламен Орешарски и с вицепремиера Ивайло Калфин.

Още по-скандално е, че никъде в Стенограмата няма записана сумата на дивидента, от който кабинетът Станишев лишава държавата.

Правили са го на два пъти, каза Бойко Борисов.

Според него, цифрата е 3 милиона лева.

На въпрос на министър Петър Мутафчиев към тогавашния вицепремиер Румен Овчаров за какви средства става дума, министърът на икономиката и енергетиката отговаря:

„Става дума за милион и половина".

С тези пари, с които е източван Пловдивския панаир, са си плащали черната пиар кампания срещу нас, категоричен е Бойко Борисов.

Аферата е замаскирана под предлога „практическа необходимост да засилим нашето комуникационно поведение и кампания по отношение на Европейския съюз".