Швейцарски еколог и дарител Барбара Геринг е „Почетен гражданин на Добрич” за 2013 г.

Мисия Добрич

17-09-2013, 16:11

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Тържественото връчване ще стане на Празника на града - 25 септември.

На своето заседание на 17 септември т.г. Общинският съвет - Добрич потвърди предложението на комисията по номинациите. Престижното звание - убедителен пример за жизнеността на партньорството ПРО ЗОО Добрич - Шафхаузен – Община гр Добрич, ще бъде връчено на тържествената сесия на празника на града.

 

Първият контакт на Барбара Герингшвейцарски еколог, инициатор и ръководител на партньорския проект с Община Добрич за изграждане и развитие на Център за защита на природата и животните (Зоопарк) - Добрич,  с България  датира още от зимата на 1996-1997г., когато в швейцарските медии се появява снимка на Ройтерс с малко кенгуру  от Зоопарка в Добрич и призив за спасяване на животните  от студ и глад. Историята докосва сърцето й на убеден природозащитник. Тя организира веднага първата помощна акция в гр. Шафхаузен за събиране на средства, които изпращат за обитателите на Зоопарка. Посещението на Барбара Геринг  тук през пролетта на 1997г. и срещите й с ръководителите на Общината и представители на обществеността  полагат основите на трайно българо-швейцарско партньорство, което инициира разработването на проект за изграждане и развитие на съвременен Център за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в Добрич.

Изключителна заслуга на Барбара Геринг е привличането за участие в сътрудничеството ни и за реализация на проекта на авторитетни експерти и специалисти от Швейцария като проф. Евалд Изенбюгел от Университета в Цюрих – автор на  идейния проект на ЦЗПЖ, консултант на  световни природни резервати, д-р Долф Бурки, председател на швейцарското Дружество за защита на животните, приел като своя лична кауза грижата за обитателите на нашия Зоопарк, и др. Съпрезидент на швейцарското дружество, Барбара Геринг е основният организатор на различни благотворителни акции за събиране на средства и осигуряване  на допълнително финансиране и материално участие от швейцарска страна. През изминалите 16 години са реализирани десетки работни  посещения  в Добрич.

 

Само до откриването на ЦЗПЖ - на 25 септември 2003г., партньорите от Шафхаузен влагат безвъзмездно значителната сума 300 000 лева, а досега инвестициите им за неговото развитие надхвърлят половин милион лева. Изработен бе бизнесплан на проекта. От Швейцария получихме като дарение най-ценните животни - с потомството на които центърът е вписан в Червената книга на защитените видове и Международната племенна книга. Сред тях са фамилията коне на Пржевалски, двойки бизони и еноти, специални породи лама, алпаки, пауни…Със средства, материали  и участие на място на швейцарски специалисти бяха изградени двете езера, подслона за миещите мечета, информационните табла.   Доставена бе специална помпа за водопада. По-голямата част от техническото оборудване за поддържане на зелените площи също е дарение от Шафхаузен. И не на последно място – благодарение на активността на дружеството животните в ЦЗПЖ имат свои  „осиновители” в Швейцария. По  предложение на Барбара Геринг, със средства от швейцарските партньори вече четвърто лято в Зоопарка функционира Зелено училище, където децата се запознават непринудено  с живота на обитателите му и богатата природа, научават се как да я съхраняват.

Зоопаркът в Добрич  получи м.г. най-висока оценка като напълно отговарящ на съвременните европейски екологични изисквания с присъждането на лиценз №1 на МОСВ. Международно признание за  този съхранен зелен парк, разположен на площ от 160 декара с над 120 животни от около 30 вида, е успешното участието на Община Добрич заедно с двете НПО   в реализацията на значими проекти по програмите на Европейския съюз за съфинансиране на доизграждането и развитието на центъра. Международен проект с партньори от Румъния вписа  Зоопарка в Добрич сред 50-те най-атрактивни туристически обекта в Добруджа. Туристи от нашите морски курорти, както и от съседната страна са сред обичайните посетители  в него  през лятото.

 

През десетата година от откриването на ЦЗПЖ с посредничеството на нашите приятели от Шафхаузен в сътрудничеството се включват все по-активно и представители на Зоопарка в Берн, откъдето това лято получихме неоценима експертна помощ и първото дарение - мечeто Берна. Широка  известност в българските и чуждестранните медии получи отново Добрич благодарение  на уникалния  природен парк, определен от малки и големи във Facebook  като „Най-любимо място за мен и моето семейство”.

 

И всичко това обществеността в Добрич дължи на отзивчивостта, постоянството, упоритостта на швейцарския еколог Барбара Геринг – посветила на нашия град с много любов и всеотдайност   свободното си време, лични контакти и приятелства, професионалните си умения, знания и опит като мениджър  на регионалното представителство на WWF в Шафхаузен. В отчетния  доклад за заседанието на Управителния съвет на Дружество „ПРО ЗОО ДОБРИЧ” в Шафхаузен, което се проведе на 21 август т.г., тя е пресметнала своя доброволен, безвъзмезден труд за Добрич през изминалите 16 години от началото на партньорството досега  на 10 000 работни часа! Една впечатляваща житейска  равносметка  под наслов „С грижа за природата и животните, с любов към децата на Добрич”.

 

Приносът на Барбара Геринг за населението на нашия град не се изчерпва само с дейността й за изграждане и развитие на Зоопарка. През трудните зими на 2000 -2001г. тя предоставя 3000 швейцарски франка лични средства като дарение на БЧК - Добрич за осигуряване функционирането на трапезарията за крайно нуждаещите се. Организира и изпраща от Швейцария неколкократно  дрехи и лекарства. Дарява художествена литература на чужди езици за ЕГ ”Гео Милев”. Признание за проявената хуманност, за нейната активна  социално-помощна дейност  е Сребърният медал на БЧК, който д-р Артюн Еринозов й връчва в Добрич на 8 май 2003г. Не закъснява и другата висока оценка на добричката общественост – на 03.06.2003г. за своя изключителен принос като дарител Барбара Геринг е вписана в Почетната книга на град Добрич.