Народът линчува "принц" Ангел, VIP Brother си върви

Животът

17-09-2013, 16:58

Снимка:

vipbrother.bg

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Навършват се две години от смъртта на Ангел и Павел от Катуница

Един "принц" взриви ефира и нажежи страстите до червено. Само преди дни най-големият наследник на ромския бос Кирил Рашков - Ангел Рашков, се сдоби и с титлата ВИП, ставайки участник в най-новия сезон на VIP Brother у нас.

Хиляди изригнаха в социалните мрежи. Мнозина изразиха възмущението си, че влизането на "царския" син в TV къщата става точно преди втората годишнина от смъртта на Ангел и Павел от Катуница.

На 23 септември 2011 г. в селото бус, в който имаше близки на Кирил Рашков, прегази 19-годишния Ангел Петров. Приятелят му Павел, на 17 години, почина ден по-късно в болницата, след като сърцето му не издържа от мъка по убития си приятел. Конфликтът в Катуница доведе до етническо напрежение в цялата страна.

"НЕ СМЕ ЗАБРАВИЛИ! НЕ СМЕ ПРОСТИЛИ! Бяха убити две български момчета от Катуница... Близо 2 години по-късно един от техните убийци е удостоен с титлата VIP и ще бъде гледан от цяла България в продължение на 2 месеца"

"Уби дете и влиза във ВипБрадър?!?!?!"

Кампании срещу Ангел Рашков в този дух се родиха само за часове във Фейсбук. Хиляди вече са изразили съпричастността си, а коментари, попити с много гняв към Рашкови и съчувствие към мъртвите момчета, продължават да валят.

Ето само малка част от тях:

"Няма прошка, няма забрава. Вечна им памет на момчетата! Има кой да вижда!"

"Натрапват ни убийци в публичното пространство. Гавра с паметта на две невинни български момчета и с мъката на техните близки и приятели."

"Бог да прости милите."

"Свършиха ли достойните хора в България. Унизиха цяла една нация."

"Това, че се прощава, не значи, че се забравя и не значи, че трябва да се откажем да търсим справедливост."

"Все си мисля, че съм претръпнала, но българската простотия край няма."

И още...

"Мир на душите на двете деца. Животът им току е започвал... и е пречупен като клонка. Нека смъртта и погубеният им живот не са напразни."

Две години от смъртта на Ангел и Павел

В края на седмицата се навършват две години от смъртта на Ангел и Павел и последвалите размирици в Катуница.

На 22-ри септември в 10, 00 часа  в селото ще има панихида. След това официални лица от БФС и големите футболни отбори - ЦСКА, Левски, пловдивският Ботев Пд и други – ще се включат в мач в памет на двете момчета. На полувремето ще има демонстрация на карате техники. За целта са поканени 10 деца от клуб "Тракия", където е тренирал Ангел.

На 23-ти и 24-ти ще има възпоменателни мълчаливи шествия със запалени свещи от центъра на Катуница до ул. "Стадиона", където се намира паметника на двете момчета. Монументът, който представлява паметна плоча с чешма, е издигнат преди година.

Темида

Физическият убиец на 19-годишния Ангел е Симеон Йосифов. На 1 март 2012 година Пловдивският окръжен съд му наложи 17 години затвор. На 3 август Пловдивският апелативен съд увеличи присъдата на 18 години затвор. По-късно обаче Върховният касационен съд я намали с три години.

В момента цар Киро също е в затвора, но му предстои скорошно излизане. Той изтърпява присъда от 2,5 години в Пловдив. Първоначално бе осъден на 3,5 години заради закана за убийство, но Върховният касационен съд намали наказанието му с една година. В последствие бе осъден и за укриване на данъци в размер за над 480 хил. лева.

Кирил Рашков излиза на свобода през месец октомври. В Катуница, обаче, той и цялото му семейство са нежелани.

След трагедията и бунта срещу тях преди близо 2 години кметът препоръчал на ромите със синя кръв да не се връщат в селото. Надявам се те да постъпят морално и да послушат моя съвет, каментира Красимир Юруков.