IT секторът привлича все по-малко младежи въпреки високите заплати

Най-доброто от печата

18-09-2013, 06:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Завършили в чужбина български студенти навлизат в работата два пъти по-бързо от взелите дипломи у нас

За пет години делът на младежите до 24 г., заети в сектора на информационните технологии у нас, е намалял драстично от 20.38% до 12.24% през 2012 г., показва анализ на БСК, макар че това би трябвало да е най-привлекателната за тях дейност заради високото заплащане и добрите перспективи за намиране на работа в него. Средната заплата там вече е 2347 лв. и от 2009 г. досега е нараснала с 36%. Секторът остана почти незасегнат от кризата. Заетите в него над 39 000 души са едва 1% от работещите в България, но те генерират 3% от БВП. Работодателите постоянно търсят нови служители, но все по-трудно намират подходящи, а прогнозите са за постоянно увеличение на работните места в него. В световен мащаб това е вторият сектор по недостиг на кадри след медицината.

"Причините за намаляването на младите в IT сектора от една страна - са демографските процеси, но от друга - отливът от точните науки заради начина на преподаване. Ние отказваме децата от математиката заради елитарния подход да се създадат няколко блестящи математици. Децата отличници по олимпиади обаче са само 0.1% от всички. Но на другите постоянно им натякваме, че това са прекалено трудни неща за тях", коментира Явор Джонев, вицепрезидент на асоциацията на софтуерните компании. Той даде пример с 80-те паралелки в България, в които се учи по специална канадска система на преподаване Jump Math, и в които всички деца са отличници по математика. "Защо тази система не бъде въведена като основен начин на обучение в нашето образование", пита Джонев.

Университетите също обучават по стари стандарти. Завършили в чужбина български студенти навлизат в работата два пъти по-бързо от взелите дипломи у нас, показва проучването. Не се обръща никакво внимание и на т.нар. гъвкави умения - за социални контакти, работа в екип и т.н. Изследването е част от проекта на БСК за изграждане на онлайн система, в която всеки може да провери какви умения и квалификации търсят работодателите за определени работни места в няколко десетки сектора.