Светената вода била пълна с фекални бактерии

Животът

18-09-2013, 07:04

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Водата не е годна за пиене и миене, за което се използва

Много хора вярват, че светената вода има куп лечебни свойства. Последни изследвания показват обаче, че тя е повече вредна, отколкото полезна. Учените са открили, че в 86 % от светите източници има фекални бактерии.

Австралийските изследователи също така са взели проби от съда със светената вода (типичен за католическите църкви), в които е имало различни бактерии. Това означава, че водата там не е годна за пиене и миене, за което обикновено се използва.

Специалистите от Института по хигиена и имунология във Виена са изследвали 21 свещени съда в Австрия и 18 конкретно във Виена в различно време в периода на една година. Резултатите показват, че 1 мл от светената вода съдържа над 62 млн. бактерии. Колкото по-посещавана е била съответната църква, толкова повече бактерии е имало във водата.

Анализът на течността в свещения съд показва, че вътре има и фекални бактерии като Е-оли бактерии, ентерококи и кампилобактерии, които може да предизвикат възпалителна диария. Много от съдовете са замърсени и с нитрати от селското стопанство, което прави водата негодна за пиене.

„Трябва да предупреждаваме хората за опасностите в тези свещени съдове, за да не пият от тях", казва д-р Александър Кишнер. Според него съответните власти трябва да поставят предупредителни знаци около светената вода.

Лекарят е доста скептичен и около легендарното схващане, че светената вода лекува болести, пише novini.bg. Той обяснява, че това са просто легенди от миналото, които не отговарят на истината, особено днес.

„В онова време качеството на водата в градовете е било толкова лошо, че жителите постоянно са имали диария и други проблеми. И когато някой попадне на малко ручейче или друг воден басейн в гората и пие от него дни наред, си мисли, че водата е свещена, защото проблемите му минават", разказва Кишнер.

Лекарят препоръчва да се добавя сол във водата в църквите, за да предотвратява поне част от появата на бактерии и водата в свещения съд да се сменя често.