Плевнелиев: Има две Българии

Най-доброто от печата

18-09-2013, 07:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Защо 5 милиона са в интернет, а още нямаме електронно правителство, попита президентът

В страната като че ли има две различни Българии, макар всъщност това да е една България. Едната е на предприемачите, които имат устойчив бизнес и нямат нужда от държавни пари, докато другата е на тези, които имат нужда от връзки, за да участват в бизнеса". Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриване на дебата за пазарната икономика, част от инициативата му за диалог с гражданите.
"Първата България е на тези, които са европейски ориентирани, а втората - на тези, които смятат Брюксел за колонизатор. В едната живеят хора, които искат най-доброто за икономиката ни, а в другата - тези, които откриват паметници на Тодор Живков и гледат назад в миналото", продължи Плевнелиев. Всеки обаче в България трябва да бъде чут, защото през 2013 г. стана ясно, че това е държава не на политиците, а на гражданите, допълни той.
Според Плевнелиев сред основните проблеми в страната са корупцията, олигархията, монополите и мафията. А източниците за решаването им са основно 4 - кой държи държавните пари, кой и по какви правила контролира обществените поръчки, как се случва приватизацията и как се противодейства на сивия сектор.
Президентът отговори на всички въпроси на участвалите в дебата. Според него е задължително членовете на ДКЕВР да бъдат избирани от парламента, за да има независим регулатор. Не може от всеки платен лев за ток само 9 ст. да отиват за компаниите, 16 ст. за данъци, а останалите 75 ст. за държавните монополи, обясни той. Плевнелиев отново се обяви срещу проекта за АЕЦ "Белене". Вместо това енергията, която би произвеждала централата, може да бъде спестена с инвестиции от 1 млрд. евро в енергийна ефективност. За 5 г. от това биха спечелени 15 млрд. евро, пресметна Плевнелиев. Важно е гражданите да имат свобода да избират доставчика си на ток. Според него служебният кабинет е подготвил правилата това да стане факт само след 1,5 месеца при добро желание.
Според присъстващите обаче проблемът на българите не са високите сметки, а ниските доходи. Те поискаха защита за малките и средните предприятия и повече прозрачност за бизнеса. Нужно е всички договори с държавата и общините да бъдат публикувани в интернет, както и да има повече свободни публични регистри, за да са ясни връзките между икономическите субекти, препоръча Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Електронното правителство е разковничето за намаляване на административната тежест за бизнеса и премахване на корупцията на ниските и средни нива, подчерта Плевнелиев. Толкова ли е сложно да се въведе такова, след като има 5 милиона българи в интернет, попита той.
Президентът подчерта и, че иска да е обединител на нацията, но като такъв не може да си позволи да премълчава проблемите. Така той задочно отговори на БСП, които го критикуват, че с позицията си към правителството и протестите разединява, а не обединява нацията, както се очаква от държавен глава.