Деца чиракуват на майстори в Стария град

Мисия Пловдив

18-09-2013, 12:58

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вековни традиции в центъра на Пловдив (СНИМКИ)

Чакаме гости от Ниш и Скопие за Панаира на занаятите

Множество детски работилници ще радват малчуганите и ще развият творческите им умения по време на Есенния панаир на занятите. Той ще се проведе от 27-ти до 29-ти септемви включително в Стария град. За участие към момента са се записали близо 50 занятчии от страната, като ще има гости и от Ниш и Скопие. Очаква се до старта да се присъединят още близо 10-ина. Както и децата от Валдорфско ателие "С детски ръце и сърце", които ще организират работилница "Моят Пловдив". В нея могат да участват и всички гости на панаира.

Официалното откриване на фестивала, чието мото е ”Споделеният Пловдив”, ще е следващият петък от 11:00 на площада срещу Хисар капия. Организатори са ОП ”Туризъм”, фондация Пловдив 2019, институт Старинен Пловдив и Регионалната заятчийска камара. В рамките на панаира ще се осъществят няколко инициативи. Първата е част от Седмицата на благотворителността – майсторите ще изработят и подарят свои изделия, които ще бъдат продадени на пазар пред сградата на Общината. Парите ще бъдат дарени за ремонт и обновление на домовете за сираци.

Вторият проект е свързан с ръчната изработка на сувенири за Пловдив. Всеки майстор ще превъплъти един от символите на града в свое произведение. Тази инициатива стартира за първи път благодарение на фондация Пловдив 2019, което е отделила 4800 лв. Идеята е инициативта да стане ежегодна, което ще даде достатъчно време на творците да натрупат идеи и да подготвят своите творби.

Третата инициатива е работилница за 300 деца ”занаятчии”, които ще развият творческото си мислене с подготвени от организаторите материали. Темата е ”Духовно огледало” - малчуганите ще творят след като чуят легендата за сътворението на Евмолпия от отражението на девойката Родопа в река Хеброс. По време на ”малките” работилници гостите могат да доведат собствените си деца. Те могат да се включат в сътворяването на артистични свещници като донесат свое бурканче и го украсят с приготвените материали. Освен това ще могат да се правят икони и картини от различни материали, ще има и традиционното изписване на каруци.

Организаторите имат желание да разширят традиционния вече панаир с нови гости от чужбина. По този повод те са осъществили контакт с признат майстор железар от Лондон. С негова помощ следващата година може да се организира пленер на кованото желязо, който да срещне майсторите от Острова с колегите им различни краища на Балканския полуостров. След като приключи форума, техните творби ще останат като дарение за местните музеи.

Повече инфоррмация за панаира можете да намерите ТУК.