Архитекти от цял свят променят центъра на Пловдив

Мисия Пловдив

18-09-2013, 13:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Дейностите започват догодина

До лятото на 2014-та година ще е ясно как ще изглежда площад "Централен". Очакват се проекти от цял свят. Ще участват повече от 50 международни архитектурни студиа от над три континента. Те ще кажат колко модерно, лъскаво и променено ще стане пространството около Пощата, бившия Партиен дом и археологическите разкопки.

Догодина ще стартира и реалното преобразяване на площада.

Първото голямо публично обсъждане за новия облик на центъра на Пловдив започна. До края на годината ще има поне още две подобни.

Публичните дискусии трябва да определят параметрите и изискванията за проекта. Следващата стъпка ще е избор на международно жури. След това проектът ще се анонсира в специализираните издания по света. Изборът на проекти ще е на два етапа, за да бъдат пресяти архитектурните студиа. До лятото на 2014 година трябва да има избран проект, когато по план трябва да започне реализирането му, обясни зам.-кметът по култура Стефан Стоянов.

Дискусията за Площад Централен е първата крачка по изготвянето на заданието. Амбицията на пловдивските архитекти е изграждането на проектната рамка и създаването на етапен план. Голямата цел е преобразяването на Центъра и околоните му територии, включително и културните обекти, коментира арх. Илко Николов – неформален домакин на дискусията „Площад Централен: античност, моделност, визия“ .

Тази есен в Пловдив ще се проведе и фестивалът Sofia Architecture Week 2013. Форумът е планиран от 22.11 до 01.12 2013 година. Събитието е едно от най-големите архитектурни събития в страната и сред най-значимите на Балканския полуостров, посочи Асен Асенов, директор на платформата.

Куп международни изложби, детски програми, работилница в градска среда и дискусии с млади архитекти ще се проведат в рамките на форума. Очакват се лектори от цял свят, които да споделят идеи и да обменят опит.

Фестивалът съвпада напълно с желанието да акцентираме вниманието върху града ни, архитектурата и културата му, коментира Стефан Стоянов.