Контрабанден хляб от Румъния заплашва българския пазар

Животът

18-09-2013, 13:57

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Насъщният в съседство е по-евтин с 32 %

Контрабанден хляб от Румъния заплашва да залее българския пазар. Около това мнение се обединиха председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева. Прогнозите са, че румънският хляб ще мине Дунава заради по-лесната комуникацията между двете страни благодарение на "Дунав мост".

Зърнопроизводители и хлебопроизводители у нас алармираха за възможността насъщния в съседство да бръкне в джобовете им. Причината е, че румънският хляб е по-евтин с 32% от нашия. До момента няма внос, но при евентуален такъв, ДДС се плаща в държавата, в която се реализира стоката, обясни Кукушева пред bTV.

Тя допълни, че няма как да се регулира плащането на данъка. Няма и ясно поет ангажимент от правителството по този въпрос. Също, че хлябът у нас е поевтинял с едноцифрено число в стотинки, килограм хляб тип "Добруджа" се движи сега около 91 ст. В същото време Христо Цветанов потвърди, че около 40% са се понижили цените на царевицата и пшеницата, заради рекордно богата зърнена реколта тази година, както в България, така и в световен мащаб. Според данни на Министерството на земеделието и храните зърното от новата реколта у нас е около 4,7 млн. тона.

Само преди ден Кукушева обяви пред Bulgaria On Air, че сивият сектор в бранша надхвърля 40%. Според нея начинът да се излезе от тази ситуация е да се използва опитът на Румъния, която намали ДДС ставката на хляба. В началото на месеца в северната ни съседка направи ставката 9% от 24% преди промяната.