Пеша из града

Заралии

18-09-2013, 14:44

Снимка:

Моята Стара Загора

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

В края на Европейската седмица на мобилността една от най-новите фейс групи- "Моята Стара Загора", организира масово ходене пеша в събота (21 септември)

Сборният пункт ще бъде в кв. Железник, Техномаркет Европа в  10:00 часа. Час на тръгване - 10:15 часа. Ходенето ще има няколко спирки за отдих и за присъединяване към инициаторите и приятелите на идеята. Коя е крайната точка и колко спирки ще има преди нея, както и нужно ли е да започнем пешеходния поход от самото начало в събота, ще ни каже Олга Клисурова-един от администраторите и основателите на фейс групата.
-Организираме масово ходене пеша, тъй като бяхме много впечатление от дискусията, която се получи точно по този повод - за Еврoпейската седмица на мобилността. Много хора  изявиха желание да се включат по един или друг начин в  самата седмица и решихме да направим такъв тип ходене пеша, с което да покажем, че то може да бъде не само здравословно и полезно, но и забавно.
- Какъв е маршрутът?
- Идеята е да бъде маршрут в градски условия, тъй като все пак и самата идея е на алтернативни методи на придвижване в  градска среда. Затова сборният пункт ще бъде в кв. Железник пред Техномаркет Европа в 10,00 часа. там ще се събираме до около 10,15 и тръгваме. Ще минем през няколко спирки, където можем и да отдъхнем, а и други хора да се присъединят към нас. Едната спирка е кв. Чучури на бензиностанция OMV - там ще сме около 11,15. Следва Градска градина-11,35, градинкатана Алана -11,55, градинката на I-во ОУ към 12,10 и крайната цел е Самарското знаме.
- Може ли всеки, който желае да се присъедини, да го направи на някой от етапите, а не в самото начало?
- Да, това е идеята. Затова сме дали ориентировъчен час-за да могат хората да се присъединят към нас в почивките.
-Колко души до момента подкрепят идеята?
- До момента са потвърдили участие над 30 души в самото събитие. До събота има време-надявам се на голямо шествие.
- Ще бъдат ли раздавани материали, които да призовават за по-честото ходене пеша или придвижване с колело в градска среда?
- Честно казано, върху това не сме мислили, тъй като наистина идеята се роди много спонтанно и няма за цел някаква пропаганда или нещо такова, а просто да покажем как  наистина ходенето пеша може да е забавно.
- Доста градове имат тази седмица подобни инициативи-обикновено в дните в края на седмицата - защо избрахте съботата?
- Искахме да е в извънработно време, за да могат да се присъединят повече хора, а и предпочетохме съботата пред неделя, защото прогнозата за дъжд в събота е по-малка.
- Кои са организаторите на инициативата? Колко души работите над тази идея?
- Организатори на самата идея сме всички ние от групата "Моята Стара Загора". Групата съществува от месец и половина-няма и два. Младички сме още.(смее се)
- Кое ви събра заедно в тази група?
- Събра ни идеята да направим Стара Загора един по-добър град за живеене. Идеята е да не седим и да чакаме някой да го направи, а ние сами-доколкото зависи от нас, да направим нещо за града си!