Симулаторът пред Общината

Стара Загора Лайф

18-09-2013, 14:50

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Интерактивна симулация провокира младите заралии и апелира за безопасност на пътя и отговорност зад волана(СНИМКИ)

По покана на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Стара Загора днес на площада пред Община Стара Загора от 08:30 ч до 17:00 ч представители на Сдружение „Отворена младеж“ представят пред младите хора на Стара Загора рисковете, които ги грозят на пътя, в рамките на интерактивна презентация.
Преминаване между конуси с алкоочила, които са проектирани да пресъздават какво е състоянието на човек с 1,50 промила алкохол в кръвта опиха любопитните преминаващи покрай шатрата на кампанията, както и теглене на специално разработен кантар, на който всеки желаещ  успя да види колко тежи неговото тяло при сблъсък с определена скорост (50, 90 или 130 км/ч). Това са обаче само две от  нагледните средства в инициативата. Третата е тренажор-симулатор за шофиране, пресъздаващ рискови ситуации на пътя. На него своите шофьорски умения изпитаха (и все още могат да опитат-днес до 17,00ч.) младежи-повечето от които все още нямат свидетелство за управление на МПС.
Акцията е част от поредица от инициативи, които се провеждат в различни български градове и ще комбинират посланията за отговорно поведение на пътя и за разбиране на гражданските права от отделния гражданин.
 За осъществяването й във Стара Загора са обучени петима доброволци. На снимките виждате как Милен Василев от Сдружение „Отворена младеж” обяснява на едно от момчетата, които се включиха в симулацията на път за училище, как се използва тренажора и какви подводни камъни крие виртуалното шофиране. В кадрите с конусите участници в инициативата се опитват да преминат няколко метра напред, заобикаляйки конуси с алкоочила, което (както се вижда) се оказва изключително неприятно и почти невъзможно, но пък по категоричен начин пресъздава замъглените от алкохол поглед и съзнание на този, който ги носи.