Пловдивски евреин удължава живота с чип

Животът

18-09-2013, 16:27

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Генетична карта улеснява лечението и ще спасява животи

Големият израелски учен проф. Хаим Гарти всъщност е пловдивчанин. Роден е в града през 1948-ма и две години по-късно семейството му заминава за Израел. Той е вицепрезидент на световно признатия научен институт "Вайцман".Изследователската дейност на професора е в сферата на биохимията.

Вчера проф. Гарти получи почетното звание Доктор хонорис кауза на Българската академия на науките. Днес на тържествена церемония в Синагогата „Цион” в Пловдив председателят на „Шалом” Максим Бенвенисти му връчи почетен плакет за заслугите му към България и човечеството.

След период от 25 години, професор Гарти идва за втори път в България. „Много съм развълнуван, защото това е Синагогата на моето семейство. Аз съм израелски учен с българско сърце. Награда, която получавам от българската еврейска общност е много ценна за мен, колкото и научното признание, което получих вчера от Българската академия на науките. След проведените срещи и разговори вчера с представители на институциите и учени от България, очаквам много скоро да започнем реализацията на съвместни научни проекти между Израел и България.” Проф. Гарти сподели, че вече има разработен модел на чип, генетична карта, която ще носи информация за заболяванията и проведеното лечение на пациента,  за да направи работата на медиците по успешна и ефективна. „Очаквам, че след 10 години цената на тази генетична карта, ще бъде достъпна и ще улеснява лечението на хората и ще помага за спасяването на много човешки животи.”

Професор Гарти посети и суката (шатрата) в двора на Синагогата. Тази вечер започва празникът Сукот (празник на шатрата). Той се празнува 7 дни – от 15 до 21 Тишри (от вечерта на18 до 25 септември 2013).

Сукот е весел празник, който символизира 40-годишното странстване на евреите след Изхода от Египет. Преди празника се издига сука (шатра) – временна постройка с четири стени и покрив от клони и растения, през които задължително през нощта трябва да се виждат звездите. Освен странстването в пустинята, суката напомня и, че човешкият живот не е вечен. В нея задължително трябва да има лулав (неразлистена палмова клонка), етрог (цитрусов плод с форма на сърце) и адаса (лист от мирта, наподобяващ човешко око). Празникът е свързан и с идеята за красота и според Талмуда суката се украсява с ръчно изработени стени и сплетени висулки от даровете на земята – грозде, бадеми, нар,  житни класове и др.