Двойно скачат данъците за старите автомобили

Парите

18-09-2013, 16:31

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Край на данъчните облекчения за старите автомобилибез европейски сертификат с ниво Евро 3. Това става ясно от промените в Закона за местните данъци и такси, които министерството на финансите се готови да внесе, съобщи Money.bg

Според сега действащото законодателство автомобили до 74 киловата (малко над 100 к.с.) плащаха дължимия данък с 50% намаление ако имат по документи катализаторна система на автомобила, като не се изисква доказване на сертификат за нивото на вредните емисии в отработилите газове.

В новите текстове се предвижда да има облекчения само за автомобили, които отговарят поне на стандарта Евро 3, който е въведен през 2000 г. За тези автомобили както и за такива със сертификат Евро 4 намалението на дължимия данък ще бъде с 30%. А единствено тези със сертификат Евро и Евро 6 ще могат да се възползват от действащото досега облекчение от 50%

Така ако промените бъдат приети всички автомобили произведени преди 2006 г, когато е въведен стандарта ще могат да ползват облекчения ако двигателите им са с мощност до 74 киловата.

Сметките показват, че ако имате автомобил в София, който досега се е ползвал с данъчните облекчения и е с мощност от 90 кс (66 киловата), но няма сертификат поне Евро 3 то данъкът, който трябва да платите през следващата година ще бъде в пълен размер от около 45 лв. вместо плащаните досега около 23 лв.

Друга мярка, която предвиждат от финансовото министерство е отпадането на данъчните преференции за млади семейства с ипотечни кредити. Тя е предвидена с промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. С тези преференции семействата с ново жилище които са го взели на кредит можеха да платят по-малко данъци заради това че правят погасителни вноски.

Тези облекчения отпадат заради настояване на ЕК, защото според комисията това създава преференциално данъчно третиране на определена група физически лица. От Министерството на финансите съобщават, че от тази преференция са се възползвали около 5.5 хил. души.

На този етап не е ясно дали ще бъде въведено от догодина и семейното подоходно облагане, което беше в сила преди въвеждането на плоския данък. Тогава на семействата, които имаха деца се намаляваше годишната данъчна основа с определена сума.

През 2005 г. за 1 дете до 18 г. се приспадаха 360 лв. , за 2 деца 780 лв. и тн. Това означава, че ако се въведат отново такива суми и плоския данък остане непроменен, хората ще могат да спестяват до 36 лв. от дължимите данъци ако имат

С промените отпада задължението на земеделските производители които произвеждат тютюн да се вписват в отделен регистър и за тях остава задължително присъствието им само в списъка на земеделските производители.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"