Ето какво ще решават пловдивските старейшини днес

Мисия Пловдив

19-09-2013, 08:15

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

По-ниски наеми за спортните съоръжения, наемите в Дома на културата и конкурс за 8 автобусни линии са част от точките на общинската сесия

Сравнително кратък е списъкът на теми, които местния парламент ще обсъди днес. Едва 13 са точките, предвидени в дневния ред. Възможно е обаче те да бъдат допълнени от няколко извънредни предложения.

Старейшините трябва да решат дали спортът е приоритет на Общината, като намалят цените за наем на спортни зали, което ще направи терените значително по-достъпни. Така в наредбата за наем на общински имоти се залага изрична точка "Спорт". Според посочените цени за ползването на такива съоръжения ще се плаща по 0,50 лв. на час. За цели спортни организации се слагат цени за наем на учебни зали до и над 60 – съответно 2 и 4 лева. В празнични дни таксата скача с 2 лева. Те ще могат да наемат Спортни зали и физкултурни салони за 5 лева на час в работен ден, а за празници тарифата е двойна.

Съветниците ще разглеждат и цените за наем в Дома на културата. Голямата зала ще се отдава за половин ден срещу 350 лв. Фоайетата на първия и втория етаж за цял ден ще струват съответно 100 и 200 лв. Камерната зала е 70 лева на час. Конферентните зали със 100 и 80 места са съответно по 40 и 30 лева на час. Балетна или хорова зала ще са по 12 лева на час. Определят се и цени за целоднвено ползване на техника (озвучителна система, мултимедия и др.) – те ще са между 20 и 80 лв.

Страейшините трябва да решат дали да дадат на ДКЦ II безлихвен заем от близо 150 хиляди лева. С парите ще се дофинансира проект за повишаване безопасността на персонала и пациентите. Ще се закупят модерни лични предпазни средтва за медиците, а сградата ще се оборудва с автоматична пожароизвестителна система.

Местния парламент ще гласува и удължаване с още 6 месеца на ликвидацията на общинско дружество "Ритон". То продължава да води 6 изпълнителни и 2 граждански дела за събиране на вземания. Според юристите има голяма вероятност дръжеството да си събере вземанията, заедно с дължимите лихви. Става въпрос за 27 000 лева, които обаче се търсят от длъжници, които не могат да бъдат издирени или нямат никакво имущество.   

Общинските съветници ще гасуват автобусните линии 9, 11, 17, 21, 25, 26, 36 и 113 да бъдат предложени на нова обществена поръчка. Сега маршрутите са разделени между няколко фирми. След конкурс обаче те ще се възложат на един превозвач, който ще сключи договор с общината за идните 10 години.

Местният парламент се очаква да даде съгласие на Община Марица за възлагане на проект за ново мостово съоръжение над канал ПИ 224.139. Чрез новия мост ще се реализира връзката между двата локала на землищата на Община Пловдив и Община Марица. Целта е подобряване транспортното обслужване на предприятията по Карловско шосе

Спортното училище "Васил Левски" вече е държавно. Има обаче още някои детайли за допълване. Затова съветниците трябва да превхвърлят няколко имота, които все още са публична общинска собственост на държавата. Повод е постъпило писмо от Министъра на младежта и спорта

Очаква се в извъреден порядък за гласуване да влезе предложението за разширяване на Околовръстния път в частта му между Асеновградско и Ягодовско шосе със средства на общината. Проектът ще се финансира със заделени средства от парите от софийския боклук. След ремонта от две ленти пътят ще стане четири.