Прехвърляме кола без нотариална заверка

Най-доброто от печата

19-09-2013, 05:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Правят дистанционни стажове за наши студенти в чужбина

Ще можем да прехвърляме собствеността на автомобили без нотариална заверка.

Това е една от мерките за намаляване на бюрокрацията, които вицепремиерът Даниела Бобева представи на правителственото заседание в сряда. Пакетът от режими, които облекчават администрацията, бизнеса и гражданите, предвижда още сваляне на различни такси в системата на транспортното министерство.

Издаването на винетни стикери за инвалиди вече ще става по-лесно. Ще отпадне необходимостта от повторно разкарване за получаване на място за документа и той ще се изпраща по пощата. Националният институт за недвижимо културно наследство и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" ще трябва да намалят таксите, които събират. За работодателите също са предвидени облекчения.

Внесените мерки са общо 88, като отпадат 40 в областта на строителството, уточни Бобева. Очаква се режимите, които ще улеснят бизнеса, да бъдат приети окончателно след две седмици. Мерките са изготвени по предложения на министерствата, общините и областните администрации.

Бобева обяви и инициатива на правителството в помощ на младежите. Предстои въвеждане на дистанционни стажове за български студенти в чужбина. "Един от основните проблеми при провеждането на стажове, е, че българските студенти в чужбина имат по-ограничен достъп, защото за тях е по-трудно да се явяват на интервютата.

Ето защо въвеждаме възможността както да се кандидатства електронно за стаж, така и провеждането му електронно”, обясни тя. Инициативата е подкрепена от всички министерства и се предвижда тя да стартира в средата на октомври, подчерта Бобева.

Правителството със „100 мерки за 100 дни”

„100 мерки за 100 дни” е озаглавен отчетът на правителството, в който са обобщени важните реформи, започнати от кабинета. Документът беше приет вчера на заседание на Министерския съвет. В него се акцентира върху основните мерки, които стабилизират различни сектори.

Коригирани са политики, оказващи неблагоприятно влияние върху икономическото и социално развитие, става ясно от отчета на правителството. В документа се отбелязва, че от 100-те най-важни мерки 83 са подготвени в сътрудничество с над 50 обществени съвета и работни групи.