Приключва сагата с "Ритон"

Мисия Пловдив

19-09-2013, 10:45

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Общинското дружество ще бъде ликвидирано до 6 месеца

До 6 месеца ще приключи ликвидацията на "Ритон". Това обеща от трибуната на общинския съвет Сузана Николова - ликвидатор на дружеството.

От общо 50 000 лева вземания от длъжници, в момента сумата е сведена до по-малко от 20 хиляди лева, посочи тя. Основен и най-голям длъжник е фирма "Зеон", притежаваща няколко аптеки. Водят се дела срещу нея, ще запорираме имотите, за да бъдат събрани последните близо 15 хил. лева с лихвите, поясни Николова. Вземанията от другите фирми-длъжници са значително по-малки, някои от тях дори вече са се издължили, посочи още тя.

Заради поредното удължаване на срока на ликвидация червени съветници предложиха Николова да бъде обявена за главен ликвидатор на Общината. Те й предложиха титлата пожизнен ликвидатор на "Ритон" заради проточващата се процедура по закриване на дружеството. От трибуната обаче тя посочи, че не иска цял живот да бъде ликвидатор, защото длъжността й звучи страшно.

Заедно с удължаването на срока местният парламент реши да предложи на търг и ресторант Весело село. Първоначално предложената цена бе 250 000 лв. Д-р Лилия Учкунова обаче предложи тя да се качи на 480 000 лева и кметът Иван Тотев прие идеята. Депозитът за участие е 10 на сто, а стъпката за наддаване – 3000 лева. в крайна сметка точката от дневния ред бе приета с 30 гласа "за", 11 гласа "против" и двама въздържали се.

След вота кметът Иван Тотев изрази съмнения, че имотът ще се продаде на тази цена. Завишаването на цените става традиция на местния парламент. В същото време обаче приходите от продажби са слаби. Съветниците се водят от големите имотни сделки преди началото на финансовата криза, но в момента ситуацията е друга. Затова мисля, че продажбата на ресторанта няма да се случи на тази цена, изтъкна Тотев.