Програмата на Историческия музей за Нощта на музеите и галериите

Пловдив Лайф

19-09-2013, 12:47

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Уникални експозиции очакват пловдивчани

Регионален исторически музей се включва в деветото издание на "Нощ на музеите и галериите – Пловдив" с проекта си "Интерпретации на историята". Той ще обхване и четирите обекта на РИМ.

1. Експозиция "Съединение на България" на пл. "Съединение"

На 6-ти септември в сградата на Областното събрание на Източна Румелия бе подредена изложбата "Българското Съединение в изкуството", представяща творческите интерпретации по темата на художници, писатели, композитори и кинодокументалисти от XIX и XX век.

На базата на тази изложба и специално за "Нощ на музеите и галериите" бе разработена образователна програма. Инициативата ще позволи на посетителите да осъществят ръчно копиране на литографии, оцветяване на копирки, отпечатване на копия от печати и оригинални документи. Успоредно с това ще бъдат прожектирани образователни филми за калиграфията и литографирането. По този начин гостите на музея ще опознаят методите, чрез които графичните кореспонденти са създавали, размножавали и изпращали своите рисунки и скици до редакциите на европейските вестници в края на XIX век.

В музея ще има обособени кътове, където посетителите ще могат да гледат видеопрожекции на филми за Съединението, да чуят български военни маршове или да прочетат творби на Иван Вазов.

20.09.2013г.

16,00 - 24,00 ч.

2. Музеен център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" № 14

Центърът ще представи изложбата "Българският средновековен костюм", която гостува за първи път. Цели се детайлно изучаване на облеклото, накитите, въоръжението на всички социални прослойки по времето на Второто българско царство (XII-XIV-ти век).

В Нощта най-представителните и нагледни резултати от проекта ще бъдат демонстрирани на пловдивската публика. Ще бъдат показани дванадесет реплики на костюми от XIII и XIV-ти век: на мъже и жени; боляри, граждани и селяни; военни и цивилни; накити и доспехи; шапки, колани и обувки. Посетителите ще могат да влязат в директен досег с нашето средновековие – да научат как се обработва стъкло, как се изработват бижута, как се плетат колани, как се изучава фехтовка. Ще научат от личен опит колко тежи една старинна ризница и ще могат да се снимат с такава. Всичко това ще бъде придружено с нагледни обяснения и отговори на възникналите въпроси.

20.09.2013г.

19,00 - 24,00 ч.

3. Експозиция "Българско Възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" № 1

От 18,00 часа в къщата на Димитър Георгиади ще бъде открита изложбата "Бачо" на Борис Ковачев – нефотограф и скулптора Рангел Стоилов - Бачо. Изложбата включва чернобели фотографии, които са заснети на средноформатен филм от Борис Ковачев, уловил Рангел Стоилов в творческата му среда. Освен това ще бъдат подредени и пластики, изработени от Бачо.

В дворното пространство на музея членове на пловдивското дружество "Родолюбие" ще правят демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до оръжията и да се снимат с тях.

20.09.2013г.

18,00 - 24,00 ч.

4. Експозиция "Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век" на ул. "Митрополит Паисий" № 2

В къщата на Христо Г. Данов ще се осъществи работилница, чийто дейности са базирани във възстановената класна стая от Възраждането. Посетителите ще имат възможност да работят с взаимоучителните таблици на Христо Данов и да се запознаят с учебни пособия и книги, които са били използвани в килийните училища. Ще бъдат осигурени дъсчици за писане с калеми, приличащи на днешните таблети.

20.09.2013г.

16,00 - 24,00 ч.