Кажете НЕ на умората!

Животът

19-09-2013, 14:31

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Погрижете се за тонуса си, дами

Аз съм, ти си, тя е уморена... Причините за това дежурно оплакване, което излиза твърде често от женските уста, са най-различни. Решенията на проблема - също. Вярно, всяко усилие уморява, но когато изтощението не е резултат от конкретна дейност, основания за безпокойство има, твърдят лекарите.

Иначе казано, ако се чувстваме съсипани, без да сме се занимавали с напрегната физическа или интелектуална дейност, ние непременно трябва да се запитаме защо сме стигнали дотук. Защо буквално се влачим от сутрин до вечер, нямаме желание за нищо и не можем да възстановим силите си през почивните дни.

Най-успешната терапия

Въпреки че в повечето случаи сериозни поводи за притеснение няма, от нас се иска да идентифицираме на всяка цена причината за резкия спад в добрата ни форма. Затова, след като изключим сериозните болести, можем да се насочим към цял куп фактори, свързани с физиологията: смущения в съня, инфекции (хепатит, грип, ангина) или пък недостиг на желязо (особено при жените). Понякога се налага да обвиним и лошия си начин на живот: непълноценно хранене, никакво движение, непосилно много ангажименти. Не бива да пренебрегваме и още една хипотеза - сезонната депресия.

Напоследък лекарите все по-често се питат дали пък за непреодолимата умора не е виновна психиката. И отговарят положително, щом установят, че пациентките им не проявяват какъвто и да било интерес към своята работа, живот, семейство... Става дума за прословутата "криза на средната възраст", принуждаваща всички интелигентни хора да подлагат на съмнение ценностите, в които са вярвали дотогава.

Липсата на тонус може да се обясни и с лесни за коригиране грешки: никакво време за себе си, работа без почивни дни...

Достатъчно е да скъсаме с вредния стереотип, за да  дойде всичко на мястото си. По простата причина, че почивката и удоволствията, които можем да извлечем от живота, са най-успешната терапия на умората, склонна да отстъпи на заден план веднага, щом започнем да се интересуваме искрено от света около себе си.

Добрите навици, които ни правят по-жизнени

Спете, за да възстановите силите си

Трудно Ви е да попаднете в света на Морфей? Преди да се поддадете на изкушението, наречено "сънотворни", изпробвайте някои стратегии с отдавна доказан ефект. Не си лягайте нито прекалено рано, нито прекалено късно, а в един и същи час. Вечер избягвайте всичко, което може да Ви изнерви свръх допустимото, не обсъждайте теми, способни да Ви скарат с партньора, спестете си интензивните физически усилия.

Съветът на специалистите:

Вечеряйте рано и много леко - без пикантни подправки, червено месо, концентрати. После вземете вана или душ с температура на водата под 37 градуса С и веднага облечете удобна пижама (нощница) - така ще "програмирате" подсъзнанието си за сън. И непременно си създайте свой собствен ритуал: чаша билков чай, хубава книга... Вече се прозявате и премигвате с клепачи? Тичайте към леглото, но за нищо на света не гледайте телевизия в него.

Позволете си да не правите нищо

Ако не почиваме пълноценно, ние никога няма да излезем като победители от битката с умората, нито пък ще успеем да прогоним черните мисли и да повишим настроението си.

Съветът на специалистите:

Щастливото мързелуване е лукс, необходим на всеки съвременен човек, затова не бързайте да се прибирате вечер, а си доставете удоволствие, като пийнете по чашка с приятели, обиколите модните бутици. Колкото до уикенда, поне един от двата му дни трябва да е посветен на блажено бездействие.

Храната, тя трябва да е вкусна

Кое е най-ефикасното средство срещу апатията? Добре балансираното меню, разбира се! Продуктите, които слагате на масата си вечер, трябва да повишават настроението Ви, да са вкусни, пълни с витамини и полезни за здравето. Като начало престанете да допускате двете най-често срещани грешки в тази област: преяждане или недояждане. При свръхнатоварване храносмилателната система и съответно организмът се изтощава, в противния случай пък ще Ви липсва нужната енергия.

Съветът на специалистите:

Приготвяйте прости, но разнообразни ястия, като наблягате на пресни продукти, обработвани чрез печене или варене. Отдайте предпочитанията си на плодовете и зеленчуците, на пълнозърнестия хляб, спагетите, макароните , на растителните масла и протеините с източник риба, нетлъсти меса, яйца. Да не забравим да споменем богатите на витамин С цитруси, черния шоколад и сушените плодове, пълни с успокояващ психиката магнезий, съдържащите много желязо черен дроб и леща.

Движете се, но без умора

Забравете най-сетне за една широко разпространена заблуда и осъзнайте, че бездействието отнема енергия, а физическите упражнения зареждат организма с нея. Затова, ако сутрин нямате никакво време, "разкършвайте се" вечер. Непременно започвайте със загряване и не прекалявайте с натоварванията, за да не си "спечелите" някое навяхване или пък мускулна треска. Освен това помнете, че твърде интензивната гимнастика и късният фитнес пречат на заспиването, и не спортувайте след 19 часа.

Съветът на специалистите:

Посветете на физическата активност 3 вечери седмично и се занимавайте поне трийсетина минути - времето, необходимо на огранизма, за да изхвърли токсините  и да обогати тъканите с кислород. Най-добре се насочете към лек стречинг, йога, танци, плуване, каране на велосипед или пък ходете с бърза крачка един час след хранене. Все дейности, които ще Ви помогнат да преодолеете нервното изтощение.

Енергия от природата:

* Бирената мая е естествен източник на витамини В1 и В9, на калий и аминокиселини, които организмът ни невинаги си доставя с храната. Почувствате ли непреодолима умора, трябва да вземате добавки, съдържащи мая.

* Всички азиатци знаят, че женшенът има чудотворен ефект при преумора - екстракти от растението, предлагани под формата на таблетки, се приемат сутрин и на обяд в продължение на 10 дни.

* Прекрасно действа и пчелното млечице, пълно с витамини и олигоелементи.

Източник belladonna-bg.com