На 24 септември започва 8-то издание на “Пиеро”

Стара Загора Лайф

19-09-2013, 16:55

Снимка:

Куклен театър Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

От 24 до 29 септември Стара Загора ще бъде домакин на 8-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни “Пиеро” 2013

Фестивалът ще събере 16 трупи с над 300 души от страната и чужбина, съобщи на пресконференция днес директорът на Държавен куклен театър Стара Загора Дарин Петков.Очакват се актьорски трупи от Испания, Италия, Словакия, Словения, Франция, САЩ, Сърбия, Португалия и България. Съпътстващите фестивала прояви включват сценографска изложба на проф. Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, етно джаз концерт пърформанс „ROAD SIX SAX” с Виктор Тод - саксофон номер 1 на Унгария,  премиера на книгата на проф. Васил Рокоманов „Куклена сценография за вълшебна приказка”, кинопанорама на новото българско анимационно кино, базар за специализирана литература за куклено изкуство, отбелязване 50-годишния юбилей на УНИМА – България с официалното представителство на  Женската комисия на Световната организация на куклениците в лицето на Tamiko Onagi от Япония, Damiet van Dalsum и Darja de Caluwe от Холандия, Mansi Stycz от Финландия, Jennifer Pfeiffer от Австралия. Два документални филма  ще видят гостите на фестивала „Пиеро” 2013:   „Кой пак не иска да плати” на Юрий Дачев за създаването  на спектакъла „Няма да платим” по Дарио Фо на Старозагорския куклен театър и „Куклена лаборатория“ на Кристиан Томас за спектакъла „Аз, Сизиф. „Пиеро” е уникален за Европа фестивал за куклено-театрално изкуство за възрастна публика, който се провежда на всеки две години. Организатори са Община Стара Загора, Министерството на културата, Куклен театър – Стара Загора и Сдружение с нестопанска цел „Пиеро”. Фестивалът има конкурсен характер. Голямата награда за най-добър спектакъл е статуетката „Пиеро” на скулптора Емил Иванов. Тази година победителят ще бъде определен от международно жури в състав Светла Бенева (председател), Юрий Дачев, Свила Величкова, Петрикас Мартинас (Литва) и Манси Стич (Финландия). Наградата за цялостен принос в развитието на куклено-театралното изкуство тази година ще получи проф. Николина Георгиева - основател на катедра „Актьорство, режисура и сценография за куклен театър" в НАТФИЗ. Присъждат се още награди за режисура, сценография, музика, актьорско майсторство и експериментални и нови форми в куклено-театралнотоизкуство. За първи път се учредява и Награда на младата критика. Д-р Валентин Стоянов, син на един от основателите на Старозагорския куклен театър – актьорът Коста Вълков, осигурява парична награда и статуетка за „цялостен принос в развитието на българското куклено-театрално изкуство”.
Фестивалът слага началото си през 2000 г. През годините с Голямата награда са отличавани Театър „Ателие 313”, България, театър “ПОПКОРН”, Словения,Куклен театър Ниш, Сърбия, театър “Огниво” и Държавен театър на Нациите – Москва, Русия, Държавен куклен театър – Бургас, Столичен куклен театър, България, Драматично-куклен театър”Константин Величков“, Пазарджик, България.

„Пиеро” е посрещал трупи от Полша, Бразилия, Македония, Сърбия, Тайван, Великобритания, Русия, Хърватска, Словения, САЩ, Холандия, Испания, Израел, Унгария и др. Организирани са кинопанорама на българските анимационни филми, отличени с международни награди;уъркшоп с Алън Луис, директор на образователния отдел в Центъра за куклено изкуство Атланта, САЩ; семинар “Теория и практика на мениджмънта и маркетинга в театралните организации и неконвенционалните пътища за финансирането им” с лектор Фрик Блумерс, Холандия; Творчески срещи и дебат относно : Анализ на театралната реформа в България и Международни практики (структура на театрална мрежа; финансиране; продуциране и разпространение); изложба карикатури на Доньо Донев и пластики на Емил Иванов; уъркшоп за марионетисти с ръководител проф. Славчо Маленов; Арт борса за млади постановъчни екипи;  българска премиера на филма на Берн Огродник, Белгия „Конци”; изложба - сценография и кукли  от историята на Куклен театър – Стара Загора; изложба на  художника Любомир Цакев; четири печатни издания - “Метаморфози на кукления театър през ХХ век” на проф.д-р. Хенрик Юрковски, “50 години Старозагорско куклено изкуство”, „Зад осем планини”- пиеси за деца на полската авторка Лиляна Бардиевска, „Адаптации на приказки за куклен театър” на проф. Славчо Маленов.