Строят зимен дворец в Пловдив

Мисия Пловдив

19-09-2013, 17:01

Снимка:

интернет

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Частен инвеститор прави закрита ледена пързалка с олимпийски размери

Частен инвеститор има намерение да построи закрита ледена пързалка в Пловдив, научи Plovdivutre.bg. Общината е дала своето предварително съгласие по проекта, каза зам.-кметът Димитър Кацарски. Той посочи, че местната влест е предложила на фирмата два терена за спортното съоръжение. Първият е до Колодрума, а вторият на булевард "Санкт Петербург", до квартал "Гладно поле".

Към момента е представен идейният проект и финансовата обосновка за зимния дворец. Нужните за изграждане на съоръжението 5 милиона лева ще дойдат от заем по програмата за градско развитие ”Джесика”. Инвеститорът е доста напреднал в преговорите за финансиране. Надяваме се договорът да бъде сключен до края на годината, защото от 2014-а фондът ще отпуска средства единствено за проекти в т.нар. зони за въздействие, коментира инж. Кацарски. Това означава, че пързалката ще трябва да се построи на друг терен – срещу парк "Лаута". Изграждането вероятно ще отнеме 18 месеца, посочи още заместник-кметът.

Вероятният изпълнител ще е австрийската компания AST. Предвижа се пързалката да бъде с олимпийски размери – 60 на 30 метра и трибуни с между 500 и 1000 седящи места. Това ще позволи провеждането на спортни състезания, шоу програми и обособяването на школи за деца и младежи. За подкрепа на проекта има и стартирала подписка. Всеки може да се включи в нея ТУК.