"Градски транспорт" избегна неустойката от милион и половина

Общината и частният превозвач "Транстриумф" се споразумяха за арбитража

Арбитражното дело за неустойка от 750 000 евро срещу общинската фирма "Градски транспорт" се отлага с 6 месеца. За това са се споразумели кметът Иван Портних и собственикът на частната фирма-превозвач "Транстриумф" Антраник Шакарян, научи Varnautre.bg

Спорът между двете фирми, обслужващи линиите на градския транспорт, възникна след авантюрата на предишния общински съвет, решил, че общинският превозвач "Градски транспорт" трябва да купи частния "Транстриумф", уж за да кандидатства по европроекта за Интегриран градски транспорт за 114 млн.лв.

По-късно стана ясно, че това не е нужно, а и на практика е невъзможно, предвид финансовото състояние на общинското АД. Оказа се обаче, че в договора, старателно пазен в тайна от предишната администрация, е заложена космическа за възможностите на общинския бюджет неустойка. На 4 октомври 2012 г. "Транстриумф" изпрати нотариална покана на "Градски транспорт" да заплати сумата от 750 000 евро като неустойка по неосъществения договор за покупко-продажба между двете фирми. Така се стигна до делото за 750 000 евро в Арбитражния съд, заведено от собствениците на частната компания ("Фрея турс" АД и "Болкан трейд" ООД) на 30 ноември 2012 г. 

6-месечното споразумение ще даде на Общината необходимата отсрочка да стартира всички процедури по проекта за Интегриран градски транспорт, да изработи новата транспорта схема на града и да фиксира ролята на досегашните превозвачи в нея.