Гледаме уникални мозайки в Малката базилика

Пловдив Лайф

19-09-2013, 22:30

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Култовата сграда приема посетители довечера и утре

От 18,30 часа днес официално ще бъде представена възстановената "Малка базилика". Oткрита при разкопки през 1988 година, сега тя ще ще бъде отворена за посетители като част от програмата на "Нощта на музеите и галериите- Пловдив". Трикорабната раннохристиянска култова сграда от края на IV век свидетелства за изключителното майсторство при създаване на подови мозайки в Късноантичния Филипопол.

Първоначално посетителите ще могат да видят изключително добре запазените многоцветни мозайки, разположени на повече от 110 квадратни метра, както и единствения открит у нас баптистерий с кръстовиден мраморен басейн. Сред достойнствата на Малката базилика са и запазените основи на стени и колонади. След цялостната реставрация е изградено защитно покритие, снабдено със съвременни системи за климатизация и осветление, които гарантират поддържане и опазване на паметника в идеално състояние.

Околното пространство е превърнато в малък градски парк, който интегрира части от източната крепостна стена с кула на античния Филипопол, на част от антична улица и на двор на частна къща. От 1995 г. Малката базилика има статут на Паметник на културата от национално значение.

Пълното реставриране на паметника е съвместен проект на Община Пловдив, Министерството на културата и Фондация „Америка за България”. Малката базилика ще може да бъде разгледана и в двата дни на „Нощ на музеите и галериите - Пловдив” на 20 и 21 септември. Нейното й местонахождение е бул. "Мария Луиза" до бл.23.

Специални гости на откриването ще бъдат инж. Иван Тотев - кмет на Община Пловдив, Стефан Стоянов - зам.-кмет, от Фондация "Америка за България" - Карл Форцхаймър, съпредседател на Борда на директорите; Патрик Бракън, представител на Министерството на културата, Веселина Сариева – директор на фондация "Отворени изкуства” и др.