България с най-евтиното жито в света

Новините

20-09-2013, 08:18

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Цената на пшеницата у нас се е стопила с 40 на сто

В момента българското жито е с най-ниска цена в света – 280 лева за тон, а средната му продажна стойност е с 40 на сто по-ниска спрямо същия период на миналата година, пише "Монитор".

Спад в цените има навсякъде, но у нас намалението е най-голямо, в САЩ свиването е най-малко – 28 на сто, а средното намаление е около 30 на сто, уточниха вчера от Софийската стокова борса. Основна причина за сгромолясването на световните пазари е голямата реколта за сезон 2013 - 2014. Зърнопроизводителите по света ще приберат в складовете си 709 млн. тона пшеница, което е с 53,7 млн. тона повече от тази година. В Евросъюза също има голямо изобилие и реколтата е 143 млн. тона. Независимо от голямата конкуренция експортният потенциал на страните от ЕС е 23 млн. тона.

 Въпреки съмненията на производителите за картел на пазара на пшеница, според директора на борсата Васил Симов не може да става дума за подобно договаряне, защото конкуренцията в бранша е много голяма. 

 Освен това легалните хлебари са притиснати от сивия сектор посочи Симов, цитиран от "Монитор". С 23 на сто е намаляла за последната година цената на олиото, отчитат от ССБ. Причините за тази промяна се крият в добрата реколта не само у нас, но и в света. Общата реколта е 41,8 млн. тона, което е с 5,5 млн. т повече заради високите добиви в ЕС и в Украйна.