Скача налогът за малки коли, по-стари от 4 г.

Новините

20-09-2013, 08:42

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Данъкът за малките леки коли, по-стари от 4 години, ще скочи. Това ще стане, ако бъдат приети предлаганите от финансовото министерство промени в Закона за местните данъци и такси, пише "Стандарт".
Причината е, че ползването на отстъпка от данъка за колите ще се определя от екостандарта им. Промените предвиждат данъкът за автомобили с мощност на двигателя до 74 кВт включително (т.е. до 100 к.с.), които съответстват на екологичните категории "Евро 3" и "Евро 4", да е с 30% намаление.
Според сега действащия закон същите коли, снабдени с действащи катализатори, плащат налога с 50% намаление. Така излиза, че данъкът за всички коли, произведени от 1 януари 2000 г. до 31 август 2009 г. (виж таблицата), ще се увеличи с 20%, тъй като за тях ще се ползва по-малка отстъпка. За по-старите коли с работещи катализатори, но излезли от завода до 31 декември 1999 г., налогът скача с 50%, тъй като за тях въобще няма да има отстъпка. Без промяна остава данъкът за коли с екостандарти "Евро 5" и "Евро 6", за които отстъпката остава 50%. За по-мощните коли с двигатели от 101 коня нагоре промяна няма - плаща се пълният размер на налога.
Промяна в налозите ще има и за притежателите на автобуси, товарни автомобили и седлови влекачи. Сега за автобусите и камионите със екостандарти "Евро 2, 3, 4 и 5" данъкът се плаща с 50% намаление. Предлага се облекчението да се запази само за тежките автомобили с екокатегории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", "Евро 6" и "ЕЕV". Така облекчението ще отпадне за камионите и автобусите с "Евро 2". Т.е. тези, които са произведени преди януари 1999 г., ще плащат пълния размер на налога.
Целта на промените е както да се увеличат приходите в хазната, така и да стимулира подмладяването на автопарка, твърдят експерти, допълва "Стандарт".