Нощ на Самоводската чаршия

Животът

20-09-2013, 10:45

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Отново Нощ на Самоводската чаршия на 20 септември във Велико Търново

Истински празник с етно и ретро привкус обещава общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” в Нощта на Самоводската чаршия, която ще е на 20 септември 2013 г. Вече превърналото се в традиция събитие ще започне в 17:30 ч. с ателие за декупаж и плетене с мъниста. В импровизираната работилница "Деко" до площада на ул. “Г. С. Раковски” ще могат да се включат всички малки и големи почитатели на приложните занимания. Близката Арт галерия “Таралеж” по същото време ще се трансформира в ретро прожекционен салон. Там децата ще могат да гледат любимите филмчета на своите връстници отпреди 40 години и то прожектирани от ленти на стари апарати, каквито като деца са имали техните баби, дядовци и родители. На специално изградена сцена в центъра на Самоводската чаршия в 18:00 ч. ще започне магическото шоу на Мистър Ник. Час по-късно на същото място ще дефилират децата, които ще се включат в детската работилница “Да облечем хартия”. Те ще покажат маските и импровизираните тоалети, които ще направят преди това от хартия и фолио и ще оцветят заедно с художничката Гергана Пенова. В 20:00 ч. Самоводската чаршия ще се огласи от малко по-различна народна музика. Автентичните песни от българския фолклор ще бъдат изпълнени в аранжименти и интерпретации на група “Зора”.
В петъчната вечер цялата улица на занаятите ще бъде осветена от факли и фенери, всичките 16 работилници ще бъдат отворени, а майсторите ще демонстрират своите умения на любопитните посетители. Свое място ще имат и занимаващите се с приложни изкуства, които ще покажат на Самоводската чаршия авторски бижута и аксесоари.
Вечерта на 20 септември, в Арт клуб “Таралеж” всеки, които има креативни предложения за инициативата Велико Търново 2019 ще може да сподели идеите си с екипа, подготвящ кандидатурата на града за Европейска столица на културата.