Алън, диджериду и Фестивалът „Различният поглед” 2013

Заралии

20-09-2013, 12:16

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Запознайте се с Алън Стефанов Куртев и неговото диджериду (СНИМКИ)

Няма начин да не сте го виждали по старозагорските улици- той определено привлича вниманието - дали докато минава с диджеридуто на рамо или вечер, като свири на него в  улично огнено шоу с приятели. Нетрадиционен, различен, много ведър и усмихнат – има прическа с малки плитчици (раста), здраво захванати в опашка, висок и строен 23-годишният артистичен заралия се оказва, че има и супер интересно име. Родом е от Монтана, но се шегува, че не му личи. От години живее в Стара Загора. Тук е завършил паралелка с английски и руски език в СОУ „Максим Горки”. Към момента се е отдал на пътуване и себепознание.
Срещаме се в градинката пред Операта и правим снимки, защото никой друг в нашия град няма такъв музикален инструмент-оказва се-най-старият известен на Земята. Започваме интервюто с въпроса дали Алън е истинското му име или е артистичен псевдоним, а той се смее и казва, че майка му е решила да бъде оригинална и не е предполагала дори, че в 21 век хората масово ще имат мобилни телефони и когато някой отговаря на позвъняване с „Ало”, той ще се обръща да види кой го вика. Определя се като дете на този свят и няколко други и допълва, че „дете”, защото е роден на 1 юни.
- Алън, къде видя за първи път диджериду?
- Всичко започна от един мой приятел, който за Коледа ми подари PVC тръба , която може да се ползва по подобен начин и е добра за тренировка за диджериду и така се запалих. Свързах се с Хорхе от Оратница - той имаше един свободен инструмент и аз си го взех.
- От колко време се упражняваш?
- От миналата Коледа се упражнявам на PVC тръба, диджеридуто март месец си го взех, лакирах го април и тогава не беше най-удачно да го ползвам , за да не се надуе самото дърво. Като цяло - от април горе-долу.
- Че е тежко, го установих сама, но колко е високо?
- Има един метър и 40-50 см може би.
- Как се свири на него?
- С издути устни и леко прррррр с уста вътре в мундщука. Това нещо всеки може да го надува-иска се малко тренинг.
- Изцяло на импровизация ли се разчита или си има модели?
- Има си модели-гледал съм в Internet  уроци, но предимно на импровизация и усещане разчитам.
- Виждали сме те в Стара Загора на главната улица като участник с диджеридуто в ефектно огнено шоу под звуците и на тарамбуки. Невероятно е!
- Да, особено с момчето, което върти огън-Кольо. Той е много близък мой приятел и успява да омагьоса публиката и мисля, че този вид инструменти стоят готино като фон. За уличния тип изкуства мисля, че е удачно.
- От 20 до 22 септември предстои поредното издание на Младежкия фестивал на  изкуствата „Различният поглед”. Какво ще бъде твоето участие в него?
- Още в ученическите си години бях, когато  се запознах с хората от „Различният поглед”.,  с идеите им , с развитието на точно ъндърграунд културата и просто се запалих покрай тях.
Събитията винаги са били забавни. Винаги е било удоволствие за мен да присъствам. Тази година щя обикалям , ще привиквам хората с големия инструмент-ще ги карам да видят какво се случва в т.нар. ъндърграунд общество.
- Всички събития ще бъдат на Аязмото. Ти имаш ли някое със специална отметка в предстоящата програма?
- Предполагам, че абсолютно всеки ден ще съм там-от сутрин до вечер-от началото до края на събитията. Всичко е интересно. Ще отида да видя какво имат да предложат различните артисти и искам да видя възможно ВСИЧКО.
- А от какво дърво е направено диджеридуто ти ?
- От бук. По принцип оригинално-така, както идва от Австралия. Той идва от природата буквално-традицията е евкалиптово дърво, което е проядено от термити и аборигените са открили ,че могат да комуникират с него от разстояние от далечни дестинации, да правят други техни магии. Това е най-старият известен инструмент на Земята.
- Какво знаеш за историята на този конкретен инструмент?
- Както казах, го купих от Хорхе. Месец след това бях тръгнал на стоп и абсолютно случайно се запознах с човек, който е правил диджеридуто ми преди 2 години в Словения. Много готин, много мил човек- нямам търпение да го видя отново. Не съм го виждал с моето диджериду в ръка. Той ми да да посвири на неговото, но нямам търпение да се срещнем и да направим нещо заедно с двата инструмента.
- С какъв друг инструмент ти се иска да  направиш дует?
- Досега съм свирил с всякакъв тип инструменти. Свирили сме с приятели на флейта- даже с класически китари, както и  с две момчета в един бункер в пещера в Пловдив. Момчетата пееха една народна песен и се получи прекрасно! И с едни приятелчета, които свирят рок музика също- пак се получава добре.
Как звучи специфичният „глас” на диджеридуто ще можете да чуете и вие, защото той ще оглася Аязмото в Стара Загора през настоящия  уикенд по време на  Младежкия фестивал „Различният поглед”.