Прехвърляне на МПС без нотариус е невъзможно

Парите

21-09-2013, 00:29

Автор:

Мира Боева

Всичко от Автора

Какви биха били последиците, ако МПС се прехвърлят без нотариално удостоверяване на подписите?

Нотариалната заверка при прехвърляне на автомобил ще отпадне, съобщи в сряда, след редовното заседание на кабинета, вицепремиерът по икономическата политика Даниела Бобева.
Промяната е част от втория пакет от мерки за намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса, допълни още вицепремиерът.

Темата предизвика множество коментари и дискусии във форумите и социалните мрежи. В крайна сметка се оказва, че прехвърлянето без нотариална заверка е невъзможно. Ето и аргументите:
1. Всеки ще може да стане регистриран собственик на колата Ви, ако талонът се окаже в неговите ръце - просто ще си подпише сам без нотариус един договор, ще отиде с договора и с талона в КАТ и ще си вземе талон на негово име. Докато се усетите, че Ви няма талона, скъпият Ви автомобил вече ще е прехвърлен 5-6 пъти и вървете се съдете после! Междувременно съдебен изпълнител ще дойде и просто ще Ви вземе колата, за да я предаде на някой ром-подставено лице!
2. Полиция-Прокуратура-Съд ще бъдат затрупани от дела за измами с МПС и за прехвърляне на МПС без участие на съпруга-собственик при СИО. 
Тук е мястото да припомним един интересен факт от настоящата европейска практика - във Великобритания МПС се прехвърлят без нотариална заверка, но заради злоупотребите на българи, британските власти се видяха принудени да въведат специално свидетелство за регистрация на българи - то е с различен цвят и започва с огромна заглавна забележка: "Това не е документ за собственост, а само доказателство за това - кой ползва автомобила и е отговорен за внасяне на данъците му..." !
3. Общините изобщо няма да могат да съберат данъците си върху скъпите и мощни МПС - сега практически само Нотариусите осигуряват събирането на тези данъци. След въвеждането на задължителния нотариален контрол събираемостта на тези дъници се покачи към 10 /десет/ пъти за скъпите и мощни МПС.
4. Държавата ще получава два пъти по-малко данъци от нотариусите върху доходите им и от ДДС - това е, защото половината от доходите на нотариусите са от сделки с МПС.

Дали пакетът от мерки няма да се окаже поредният балон, "кьорфишек" на управляващите?