Скок на наемите в Бургас - 650 евро за апартамент до морето

Парите

21-09-2013, 10:00

Снимка:

24 часа

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

В момента се формира нова група от клиенти - руски семейства в работоспособна възраст, те търсят имоти в ценовия диапазон 800-1000 евро на кв. м

Около 10 процента е ръстът на пазара за недвижими имоти по Южното Черноморие, руските клиенти, които търсят жилище за постоянно пребиваване, се ориентират към големите градове, показват наблюдения на брокери, пише "24 часа".

В момента се формира нова група от клиенти - руски семейства в работоспособна възраст, те търсят имоти в ценовия диапазон 800-1000 евро на кв. м, за по-просторни жилища - 150-180 кв.м, като предлагането в този сегмент изостава от търсенето, казва Стефка Томова, управител на бургаски клон на голяма фирма в бранша.

Освен руснаците, активна група на пазара са и българските клиенти, сочат проучванията на друга влиятелна агенция в Бургас. 30-40 хил. евро е бюджетът, с който разполагат повечето кандидат-купувачи, заяви нейният представител Гергана Бахчеванова. Цената е съответстваща на добро двустайно жилище.

Сериозно са скочили цените на наемите, отчитат брокерите. Според Стефка Томова един от факторите в Бургас това е бизнесът на "Лукойл" и чуждите специалисти, които идват по договори с комбината. От 340-350 евро наемите са скочили до 650 евро за жилищата в зоната до Морската градина. 
Освен руснаци, интерес към недвижимите имоти у нас започват да проявяват и граждани на Израел от руски произход, съобщават представители на агенции за недвижими имоти.
Те идвали пробно под наем за около година, като след това повечето от тях решавали да се устроят за постоянно у нас.

10 000 са руските граждани, които живеят в града в момента, 400 руски деца започнаха училище тук, съобщи зам. кметът на община Бургас Красимир Стойчев на дискусия, организирана от българското представителство на Международната федерация по недвижими имоти FIABCI.

Той подчерта, че основната цел на местната администрация е да направи достатъчно атракции в града, за да може преминаващите през него туристи за черноморските курорти да остават тук повече от 1 ден.

Новата транспортна схема пък ще облекчи пътуването на хората, които имат имоти по морето. Според Стойчев тя напомняла на организацията на движение във Виена - разделена е на три ринга.

Брокери отчитат оживление на пазара през тази година. Общият ръст на сделките е около 10 процента.

По данни на агенциите по вписванията най-голям ръст през последната година има на сделките в Поморие, къдете вече е създадена мощна руска диаспора, както и във Варна. Лек спад има в Несебър, но като общ брой на сделки Несебър се нарежда след големите градове Варна и Бургас.