Формата за Сирия е НАТО и Русия според Соломон Паси

Животът

21-09-2013, 12:55

Снимка:

Burgasutre

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Президентът на Атлантическия клуб сравни диктатора Башар Асад със сериен убиец

Много е възможно в Сирия да се премине през международни омиротворителни сили. Това ще зависи от резолюцията на ООН. Какъв ще е съставът и кога ще се стигне до такава развръзка, ми е трудно да прогнозирам, но малко вероятно изглежда със собствени сили Сирия да се справи.

Това заяви при посещението си в Бургас вчера президентът на Атлантическия клуб д-р Соломон Паси. Той бе в Бургаския свободен университет, където се включи в кръгла маса по темата за толерантността. В лекциите участва и Ричърд Дамстра, аташе по културните въпроси към американското посолство.

Според бившия външен министър сирийският конфликт не отразява противоборство между САЩ и Русия, а той се свежда до силна конкуренция между Иран и Саудитска Арабия.

"Това че Русия и Щатите постигнаха консенсус не бива да ни учудва. Ние отдавна призовавахме решението на този конфликт да се намери във формата НАТО - Русия, което продължавам да смятам че е най-естествения формат, който да управлява ситуацията в региона", каза Паси. 

Според него разбирателството между двете велики сили е добро по принцип, но в този случай едва ли ще даде най-добрите възможни резултати.

"Наистина ще бъдат унищожени запасите от химически оръжия на Асад, но това е крайно недостатъчно. Представете си един сериен убиец който коли, беси, убива с ножове, ятагани и калашници. И в един момент идва полицията и казва сега ще му вземем калашниците. А всички останали оръжия?

Какво правим с тези избити 100 000 души през последните години в Сирия, с 2 млн. бежанци, които роди режима на Асад. Според мен той трябва да получи своето международно наказание и унищожаването на химическите му арсенали трябва да е само първата стъпка", категоричен е Паси.