Наводнение може да е отнесло документите на Фидосова

Най-доброто от печата

21-09-2013, 07:59

Снимка:

Дафинка СТОИЛОВА

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проверка в министерството установи, че служебния архив е бил наводнен през 2008 г.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова е възложила на 13 септември проверка за съхранението на документите в Министерство на правосъдието, касаещи проведени конкурси за нотариуси, частни съдебни изпълнители /ЧСИ/ и държавни съдебни изпълнители /ДСИ/ от 1998 г. насам. Това съобщават от пресцентъра на министерството.

Резултатите от проверката установяват, че на 6 юни 2008 г. служебният архив на Министерство на правосъдието е бил наводнен и част от документацията е била унищожена. Проверката сочи още, че са налични всички изискуеми документи, с изключение на документи, указващи необходимия стаж на някои от кандидатите за нотариуси, ЧСИ и ДСИ. Предприети са действия те да бъдат уведомени за липсващата документация и да я предоставят на Министерство на правосъдието.  Създадена е необходимата организация документите в Министерство на правосъдието, касаещи конкурсите за нотариуси, ЧСИ и ДСИ, да бъдат архивирани и съхранявани в електронен регистър.

Проверката бе възложена след като се разбра, че са изчезнали документите на бившата шеф­ка на правната комисия Искра Фидосова от конкурса за нотариуси, проведен през 1998 година.  Така трябвало да се укрие фактът, че без да има задължителния двегодишен стаж през 1998 г., Фидосова е била допусната до конкурс и незаконно е станала нотариус. Покрай сигнала бе подновена и темата, че дипломата й на юрист е „менте“. Едно от обвиненията е, че за да участва в конкурса за нотариус, тя е е посочила „незаконен“ трудов стаж. „Имам пълна документация на професионалния си живот. Ако Министерството на правосъдието не може да намери документите ми, съм готова да му ги предоставя“, заяви пред „Преса“ Искра Фидосова.