Альоша осъмна като император! (ОБНОВЕНА+)

Мисия Пловдив

21-09-2013, 14:55

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Новата премяна на паметника стъписа и полицията

Наметнат с червена плащеница, като византийски император, осъмна тази сутрин паметникът Альоша на хълма Бунарджика в Пловдив. Символът на съветската армия е бил наметнат от неизвестни лица с пурпурното наметало. Лицето на фигурата пък е обвито с черна кърпа, тип "каубойски шал", предава Радио Пловдив.

Дежурните полицаи в района също бяха изненадани от картината. Униформените служители казаха, че са алармирали централата си. Те признаха, че нямат представа дали това не е част от културните събития в рамките на "Нощта на музеите и галериите" или става дума за някаква политическа провокация.

След като стана ясно, че премяната на паметника не е част от арт афиша започнаха действия по издирване на злосторниците. Служители на Второ РУП-Пловдив извършиха оглед на плаща и черната маска в ранния следобед. Тъй като парчетата плат са закачени много високо, свалянето на черната кърпа и наметалото ще се забави, допълниха от полицията. Веднага след обстойния оглед ще бъдат предприети действия плаща и маската да бъдат отстранени.

В крайна сметка група алпинисти "разсъблякоха" фигурата на съветския войник с автомата. С голям труд след няколко часа професионалните катерачи успяха да свалят плаща от монумента. Акцията бе много рискована заради силния вятър на върха на хълма. Кметът Иван Тотев коментира, че приема случката като забавна и сътворена с чувство за хумор, след като няма извършено поругаване на самия паметник.