Вижте какво ни очаква във втората Нощ

Пловдив Лайф

21-09-2013, 11:24

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Театър, музика, кино и литература в програма "Култура и клуб"

Довечера предстои втората половина от Нощта на музеите и галериите. Тя ще представи на гостите мащабната програма "Култура и клуб". Това е запазена територия за театър, музика, кино и литература.

За първи път тази година в програмата ще се включат: читалище „Алеко Константинов”; създателите на шоколад Гайо ще предложат посещение в шоколадовата работилница;  театрална и литературна премиера в Студио „Роканов”; фотографска демонстрация и акция в новата локация клуб „Библиотеката”; поетичен пърформанс в клуб „Мароко”; светлинна инсталация в Общинска Фондация "Пловдив 2019“ и  концерт в „Конюшните на царя”.

Още акценти от богатата програма са пазар за грамофонни плочи и винил парти в Бар „Грамофон”, изява на литературния клуб „Spirt and spirit” в  клуб „Петното на Роршах”, „Лига на разказвачите“ в книжарница "Хеликон” и специална изложба в Народна библиотека "Иван Вазов”.

Музикалното радиопредаване добило култов статут – „Фалшименто” на Илиян Ружин ще се случи на живо пред artnewscafe, а в същата локация ще видим документалния фотопроект на Веселина Николаева „I'm Good, I'm Great, I'm Wonderful“, част от Sofia Design Week 2013. И разбира се очаквания спектакъл -шествие „ Възвишение” на Драматичен театър Пловдив, който ще премине из  централните улици на нощен Пловдив.

Втората вечер от „Нощта”, 21 септември, ще предложи многообразни културни мероприятия, сред които няколко театрални събития.

Проектът „Смущаващо изкуство“ в Студио „Роканов” ще срещне публиката с първата книга с пиеси „Да живее кралицата” на поета и художник Борис Роканов. А една от пиесите в книгата -  „Опечалените”,  под режисурата на Ида Даниел, ще бъде разиграна на открито пред Студио „Роканов” в квартал Капана.

Други театрални предложения са представлението „Славеят и розата“ по Оскар Уайлд на арт формация „Денс Мания“ и Театър „Хенд“ – Пловдив. Сред специалните събития ще бъде и спектакълът-шествие „Възвишение”, представен от Драматичен театър Пловдив, а след шествието ще се проведе среща-разговор с писателя Милен Русков, както и с постановъчния екип - режисьорът Иван Добчев и драматургът Александър Секулов.

Ако искате да научите повече за традиционните шевици читалище „Алеко Константинов” ви кани на уъркшоп „Часът на шевицата”, а след него можете да разгледате изложбата „Традиция и съвременност” или да останете за етно-концерт на четирима млади музиканти.

На въпроса „Какви са връзките между изкуството и бизнеса?“ ще отговори лекцията на Георги Стоев в Икономическата библиотека, съчетана с прожекции на филми по темата, и  представяне на инсталацията на Мирияна Митева и Весислав Илиев „Полетът на мисълта“.

В Народната библиотека „Иван Вазов” ще може да се разгледа изложбата Лъвът – българският национален символ през епохата на Възраждането“ – представяща издирването и проследяването на лъва като символ в българската хералдика.

Литературните фенове могат да посетят и Нов български университет, който участва в „Нощта” със специална програмата от музика, живописна изложба и литературна дискусия с писателите Михаил Неделчев, Емилия Дворянова, Пламен Дойнов и Йордан Ефтимов.

В „Петото на Роршах“ литературен клуб „Spirt and spirit” организира среща с писателите Деян Енев, Алек Попов и Михаил Вешим, а в „Лига на разказвачите“  в книжарница Хеликон-Пловдив участниците ще изпробват разказваческите си умения с 5-минутни интерпретации по зададена тема. В „Бар Грамофон“ ще се съберат почитателите на винила, които ще могат да разгледат пазара на плочи, реализиран съвместно с Music Beat Пазар, да видят изложбата История на грамофона и развитието му през годините“, и да се „винилизират“ с уъркшопа за DJ-и на Стефан Колев (DJ Skill) и с аудио-визуално парти на Ramsey Hercules - „Винилизация“.

В аrtnewsсafe може да видите изложбата на Веселина Николаева “I'm Good I'm Great I'm Wonderful - документален фотопроект представящ една съвременна социална тема -  запазването на достойнство в едно малко гето-кварталче в северната част на Утрехт (Холандия).

На същото място – artnewscafe можете слушате на живо радиопредаването на Радио София Фалшименто“ с Илиян Ружин, придобило известност с веруюто си „фалшификат без оригинал”, а след това да танцувате на партито на музикалния блог  Фонотека Електрика, които специално за „Нощта” ще отворят богатия си музикален трезор.

Важни акценти от  „Култура и клуб” ще бъдат и събитията в ателие „Иван Костолов“ – което ще отвори врати за публиката, представяйки интердисциплинарен подход към изкуството. Проектът включва три авторски изложби; лекция презентация; концерт – музика на живо.

В Радио Пловдив ще звучи фюжън и фънк под надслов „Funky radio night  в изпълнение на група „Good Boys Band”, в която  участват утвърдени музиканти от  „Big Band Plovdiv”. Още музика на живо може да се чуе в „Найлона“, клуб „Мария Луиза“, и Конюшните на царя.

Още от 16.00 часа на 21 септември програмата на  „Култура и клуб“  ще  предложи много събития, които ще зарадват децата и техните родители. Едно от тях ще е пътешествието в света на шоколада с работилницата на създателите на шоколад Гайо, при която посетителите ще могат да се докоснат до всеки един от етапите на изработване на шоколада.

Обичащите рисуването могат да посетят Творческата работилничка за миникартини - IV: „Сянката ти – цвят и сияние” в Детски отдел на РНБ „Иван Вазов” и да се забавляват с изпробването на различни материали.  Още един детски уъркшоп ще се проведе в Културния център на Радио Пловдив, където художникът Хикмет Четинкая, заедно с двама свои ученици, ще рисува с деца от начална и прогимназиална възраст под надслов „Деца рисуват цветя”.