Да отворим границата за 5000 сирийци, завършили висше у нас, предлага Паси

Животът

21-09-2013, 14:51

Снимка:

Burgasutre.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Те не само говорят български, но и много добре могат да бъдат интегрирани, смята той

България да отвори границата си за 5000 сирийци, които са завършили висшето си образование у нас, и могат да бъдат добре интегрирани в обществото, предложи президентът на Атлантическия клуб д-р Соломон Паси в Бургас.

Бежанските потоци са нещо естествено в цял свят. Това което България може да направи, различно от другите държави, е да да си изработи проактивна позиция. Завършилите у нас около 5000 сирийци са висококвалифицирани и добре поставени в обществото си. Преди всичко за тях страната ни трябва да отвори границата си, те са нейни възпитаници, посочи бившият външен министър от кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Според него те не само говорят български, но и могат добре да се интегрират. Такава проактивна позиция могат да си изработят и други държави, които имат специални отношения със Сирия, смята Паси.

Той заяви, че в решение на МС, свързано с темата за бежанския поток, не видял нито една мярка за препятстване на нелегалната емиграция, а според него има много начини това да се направи.

Една от 11-те точки беше за преговори с турското правителство за намаляване на бежанския поток. От една страна много добре, но от друга това не са преговори между София и Анкара, а между Брюксел и Анкара, категоричен е президентът на Атлантическия клуб.