Рядка птица прелетя край Атанасовското езеро

Животът

22-09-2013, 06:30

Снимка:

sogonline.org.uk

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Пъстроопашатият крайбрежен бегас най-вероятно е намерил благоприятни условия и се е задържа по-дълго в бургаските езера

Пъстроопашат крайбрежен бекас се задържа почти месец в Атанасовско езеро и водоемите на защитена местност „Пода”, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците. Крайбрежния бекас бе наблюдаван за пръв път по време на природозащитна бригада „Атанасовско езеро” от екипа обучаващ се в разпознаването на дъждосвирци в солените басейни и две седмици по-късно отново е открит, но във водите на защитена местност „Пода”.
Пъстроопашатият крайбрежен бекас е рядък вид за страната ни. Единични птици се наблюдават у нас по време на миграция, но не всяка година. Най-често е регистриран в Поморийското и Атанасовското езеро.

Наблюдаваният екземпляр най-вероятно се придвижва на юг по своя път, но е намерил благоприятни условия и се е задържа по-дълго време в бургаските езера.
В средата на септември е най-интензивна миграцията на дъждосвирцовите птици, които сега образуват големи групи във водите около Бургас. Затова и по време на последния мониторинг извършван от Българско дружество за защита на птиците по проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС са наблюдавани огромни числености на различни видове дъждосвирци. Сред по-интересните видове видени през почивните дни са три малки свиреца, голямо ято от над 30 каспийски рибарки и ловуващи в езерата орли рибари./Фокус