40% от новите хотели по Черноморието остават недостроени

Новините

22-09-2013, 13:42

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Повече от 40% от новите строежи на хотели по морето остават незавършени. Данните от Камарата на строителите са неофициални, тъй като с такава информация разполагат единствено главните архитекти на черноморските общини, а те нямат практиката да ги оповестяват. Официално броят може да се окаже още по-голям, пише btvnews.bg.

В Поморие, например, само за тази година са издадени 180 разрешителни за строеж, като числата за миналата година са подобни. В Поморие почти няма незавършени обекти заради повишения руски интерес към балнеокурорта и заради градските условия. В района на Слънчев бряг, Равда и на юг - в Созопол, Приморско обаче замразените строежи са десетки. Основната причина - некачествено проектиране и строителство тип „балкон до балкон", което отблъсква все по-претенциозните купувачи.
Почти до всеки изграден нов хотел в Приморско стърчат останките на незавършен обект. Някои от скелетата са пуснати за продажба в този вид, други чакат по-добри времена.

„Построиха се много грозни сгради с лошо качество. Това се случи до 2009 г., когато се втурнаха да строят всякакви хора. Случайни строители, които донесоха много, много лош имидж на нашия сектор”, обясни Николай Николов от Камарата на строителите.

Лошият имидж сви пазара. Сега инвеститорите се броят на пръсти - предимно руски и по-малко турски. Един предприемач от Турция прави щателен оглед на цялото Южно Черноморие, преди да се спре на района край бившата резиденция „Перла", където вижда ниша в луксозното строителство.

„Едно време, когато имаше нужда от жилища, никой не гледаше качество. След две години тези апартаменти изглеждаха по-стари от панелните блокове”, сподели инвеститорът Юмит Йозяпъджъ.

Според брокери, не само чуждестранните клиенти, но и българските купувачи са по-капризни, а трета и четвърта линия вече не попадат в плановете им за втори дом.
„Почват да се насочват към съвсем нови обекти, по-модерно завършени, сгради, които са с по-съвременни материали. Наистина, купувачът не спи”, посочи Ирена Перфанова от Националното сдружение недвижими имоти.

На фона на замиращия интерес към Слънчев бряг, в Поморие расте нов квартал. Проектиран за няколко хиляди жители, „Малкото солено езеро", в който земята е предимно частна, става по-известен като „Малката Москва".

„„По-скоро е град, отколкото курорт. Това е идеята - да са постоянни жилища. Остана един голям общински терен, който в момента пускаме за продажба”, обясни кметът на Поморие Иван Алексиев.
За да е в крак с тенденциите, на последното свободно място общината предвижда да се строи по-луксозен ваканционен комплекс.

За разлика от брокерите, строителният бранш е песимистично настроен. Според строителите, причина за отлива на купувачи на имоти по морето са и нереално високите цени, на които се продават по-ниският клас апартаменти.