Виртуозът Амир Гвирцман очарова Пловдив

Пловдив Лайф

22-09-2013, 16:10

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С екзотични инструменти грабна вниманието на учениците от "Патриарх Евтимий". Изправи на крака израелския посланик

С виртуозното си изпълнение в Дома на науката и техниката Амир Гвирцман изправи на крака учениците от СОУ "Патриарх Евтимий" и посланика на Израел у нас Негово Превъзходителство Шаул Камиса-Раз.

Емблематичното име на израелската музикална сцена пристигна под Тепетата за Нощта на музеите и галериите по покана на посолството на Израел и лично на Н.Пр. Шаул Камиса-Раз, както и с изключителната подкрепа на фондация "Качество на живот".

Много сме впечатлени от тази млада публика. Около това мнение се обединиха както дипломатът, така и музикантът.

Пловдив има специално място в сърцето на Израел - град на толерантността и мястото, от което започва спасяването на българските евреи. Неслучайно в Пловдив българо-израелските отношения се развиват с такива темпове. Тук има невероятни хора, затова сега се радвам, че съм тук с вас и с д-р Невен Енчев - не само мой личен приятел, но и приятел на Израел, каза Н.Пр. Шаул Камиса-Раз.

Амир Гвирцман пък излезе пред децата, заобиколен от над 20 различни инструмента, сред които имаше екзотични рогове, гайди, вувузели и други духови и ударни инструменти, идващи от много страни на Близкия Изток, Европа и Африка. Някои от тях предизвикаха истинско удивление сред учениците.

Същата атмосфера израелският виртуоз успя да постигне и на втория си концерт (няколко часа по-късно) в Балабановата къща.

Сред дошлите да аплодират музиканта бяха председателят на Международна фондация "България" Яков Джераси, председателят на организацията на евреите "Шалом" Максим Бенвенисти, пловдивският им представител Йосиф Бенароя, художникът Димитър Чонов, общинският съветник Едуард Сарафян, много пловдивчани и гости.