Швейцария си иска армията

Свят

22-09-2013, 17:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Швейцарците гласуваха с голямо мнозинство за запазване на наборната военна служба, сочат прогнозни резултати от днешния референдум, цитирани от АФП.

Около 73 процента от гласувалите отхвърлят предложението на групата "Швейцария без армия". Групата е съставена предимно от социалисти, зелени и феминистки и предлагаше да се премахне задължителната наборна военна служба и да се замени било от доброволци, било от малка професионална армия. Швейцарската армия тип милиция, съставена от граждани-войници е смятана за един от основните стълбове на 8-милионната нация. Всички големи партии бяха против предложението освен социалистите. Двете камари на парламента отхвърлиха проекта с голямо мнозинство. Правителството също се обяви против.

Главните аргументи на пасифистите бяха, че швейцарските спални не трябва да бъдат превръщани в арсенали и след края на „студената война” няма никакъв смисъл цялото мъжко население да ходи в казармата.

Швейцарската конфедерация е една от страните на Европа, където се запазва всеобщата военна повинност. Тук всеки мъж от 20 до 30 години (а жените - по желание) трябва задължително да отслужи 260 дни. Даже след реформата от 2004 година, намалила броя на войниците почти двойно, пропорционално на общата численост на населението, алпийската република остава най-милитаризираната държава в Европа. В момента числеността на армията и е 200 хиляди души, при население от 7,7 милиона.

Швейцарската армия, всъщност, е винаги готово за действие народно опълчение. Според статистиката, в ръцете на швейцарците, в момента се намират 2,5 милиона оръжия. При това 1,7 милиона са автоматични пушки и автомати, които се раздават на войниците и резерва, и се съхраняват по къщите.

За провеждането на референдум в единствената в Европа страна с пряка демокрация бе достатъчно да бъдат събрани 100 хиляди подписа. Групата за „Швейцария без армия” вече два пъти е провеждала референдуми. За първи път тя инициира това през 1989 година, а за втори - през 2001 година. Тогава швейцарците с мнозинство от 22 до 30% отхвърлиха предложението. Но след всеки референдум правителството прави реформи в армията, като намалява числеността на въоръжените сили.