Ангела Меркел печели трети мандат

Свят

22-09-2013, 22:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Германският канцлер Ангела Меркел вероятно ще спечели трети мандат на изборите за Бундестагa, които се провеждат днес в страната

По предварителни данни , Християндемократическият съюз и Християнсоциалният съюз печелят най-малко 42% от вота, предаде А Ер Де, позовавайки се на данни от екзит-пол.

Доскорошният коалиционен партньор на Меркел, Свободната демократическа партия, може да не успее да премине петпроцентния праг, необходим за влизане в парламента.

Според прогнозите, Германската социалдемократическа партия получава близо 26%. Предвид тези резултати, възможно е сформиране на голяма управляваща коалиция.

На започналите днес избори за Бундестаг в Германия се очертава по-висока избирателна активност. До 14 часа бяха гласували малко над 41 процента от имащите право на глас почти 62 милиона германски избиратели.

За сравнение, преди 4 години по същото време бяха гласували едва 36 процента.

Избирателните бюра останаха отворени до 18 часа средноевропейско време - 19 часа българско.

Канцлер Ангела Меркел се стреми към продължаване на сегашното консервативно - либерално управление със свободните демократи.

Първите официални неокончателни резултати ще бъдат оповестени още в нощта срещу понеделник, а на 9 октомври се очакват и окончателните резултати в гласуването.

Първото заседание на новоизбрания състав на парламента в Берлин трябва да се проведе не по-късно от 22 октомври, когато ще бъде избран и следващият канцлер на Германия.

Опонентът на Меркел, лявоцентристът Пеер Щайнбрюк, чиято Социалдемократическа партия заема второто място, заяви, че в най-скоро време Меркел ще трябва да реши как ще изглежда бъдещото правителство.