Комета ще блесне по-ярка от Луната за Коледа

Животът

22-09-2013, 23:14

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Новооткрита комета, наречена Айзон, ще се появи в небето в края на 2013 година и ще е видима за невъоръженото око.

Тя ще бъде по-ярка от Луната при пълнолуние, съобщи британският ежедневник "Индипендънт".

Руски астрономи случайно открили Айзон C/2012 S1 (ISON) през септември 2012. Те забелязали небесното тяло, при преминаването му отвъд орбитата на Юпитер.

При сравняване на данните се оказало, че обектът е бил заснеман още през лятото на 2011 г., което позволило да се изчисли орбитата на движение.

Предполага се, че кометата Айзон е пътувала към нас в продължение на милиони години и води началото си Облака Оорт - свръх-космическо образувание от късове скали и лед, останки от формированията на планетите, откъдето произхождат всички комети, достигнали до Слънчевата система.

Наблюденията над Айзон показват, че повърхността й е много тъмна на цвят и покрива леден къс с диаметър от няколко десетки километра, със съвсем нищожна гравитация.

Астрономите очакват към края на лятото кометата да е вече видима с малки телескопи и бинокли. Към октомври небесното тяло ще достигне орбитата на Марс, където вече ще започне да реагира на повишената температура и от пропукванията в тялото на ледения къс, ще се формира опашката на кометата.

Към края на ноември  Айзон ще е видима с невъоръжено око, на нивото на залязващото слънце в Северното полукълбо, докато преминава край Земята и се насочва към Слънцето.

Предполага се, че след като кометата направи кръга си около Слънцето и се насочи обратно към дълбокия Космос, ще продължава да е видим от Земята в продължение на месеци.