Росен Плевнелиев пред "Труд": Притеснява ме разделянето на нацията

Най-доброто от печата

23-09-2013, 05:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ключови реформи според него са в секторите „Сигурност", здравеопазване и образование.

„Нацията не може да бъде разделена, въпреки опитите, които се правят. Има много неща, които ни свързват и те са този здрав фундамент, върху който ще се надгражда. ... Разбира се, съм притеснен от опитите за раздяла на нацията", заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за „Труд", което ще бъде публикувано в утрешния брой на вестника. 

Според него нацията се нуждае от диалог и постигане на консенсус по няколко важни приоритета. "Един от тях може да бъде излизането от политическата криза, в която се намираме", посочи той.

"Аз не искам да се стига до негативния сценарий за трайна дестабилизация. Надявам се да тръгнем по позитивния сценарий. А той означава само едно: граждани и политици, заедно, стъпка по стъпка в правилната посока -за европейска демокрация и институции, работещи в интерес на хората", допълва държавният глава.

В интервюто той коментира и обвиненията към него, че прекалено рано е заел страната на протестиращите, заявявайки, че сваля доверието си от кабинета: "Управляващите мерят с двоен аршин. Когато по време на февруарските протести отидох на протеста, поканих протестиращите в президентството, изпратих исканията им на всички институции - тогава бях независимия президент... Този път обаче, управляващите стартираха вълна от действия срещу мен, въпреки че не правя нищо по-различно от това, което правех и март месец."

На въпроса какво мисли за политиката на кабинета „Орешарски", държавният глава заяви: „Иска ми се да видя по-смели реформи. Вместо сметките на хората да паднат с 5% по един административно-команден начин, да работим за това сметките на хората да паднат не с 5, а с 50 % чрез инвестиции във възможно най-смислените приоритети в българската енергетика - енергийната ефективност, санирането на сградите, енергийна диверсификация и либерализация".

Другите ключови реформи според него са в секторите „Сигурност", здравеопазване и образование.