Възродиха "Калето" край Смолян

Животът

23-09-2013, 10:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Представянето на средновековната крепост е утре

Община Смолян ще представи обновената средновековна крепост "Калето" при с. Кошница.

Крепостта е социализирана, реставрирана и консервирана в рамките на проект на Община Смолян "Тракийско и Византийско културно наследство в Родопите и Северното Егейско крайбрежие".

Представянето е във вторник. За всеки, който желае да посети новата туристическа атракция в района на горното поречие на р. Арда, е осигурен транспорт, съобщават от Община Смолян.

Отпътуването ще е в 15, 15 ч. от локалното платно пред централния вход на сградата на общината. Всички желаещи трябва да потвърдят участието си с име и фамилия на е-mail адрес: smol@abv.bg. За всички, които ще пътуват със собствен транспорт, сборното място ще бъде в подножието на крепостта близо до село Кошница в 16.00 ч. В случай на лоши метеорологични условия представянето ще бъде отложено.

Гид на опознавателната обиколка ще бъде археологът Дамян Дамянов, който ще разкаже интересни факти свързани с историята на крепостта, както и детайли по нейното възраждане след изпълнените дейности по проекта. В рамките му са разкрити северната и западната крепостна стена на крепостта при с. Кошница. Те са с обща дължина 80 м. Археологическите проучвания са на площ около 450 кв. м. По дължината на вече консервираната и реставрирана крепостната стена за монтирани осветителни тела които ще я осветяват през ноща.

По проекта е социализирана, реставрирана и социализирана и Смолянската крепост, намираща се в местността Турлука, която вече беше представена. Социализацията на двата археологически обекта включва консервация и реставрация на крепостните стени, изграждане на туристически пътеки за осигуряване на достъп до крепостите, панорамни площадки, места за отдих, информационни и указателни табели, поставяне на кошчета за отпадъци./ smolyanpress.net