От 60 екипа на КАТ само един не взема подкупи

Новините

23-09-2013, 10:40

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

"24 часа"

Всичко от Автора

Само един от общо 60 екипа на КАТ не взема подкупи от шофьори. Единствената честна смяна обаче работи за тайно разследване на МВР и има за задача да уличи колегите си.
Това разкрива Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, докато наблюдава в продължение на два месеца и половина униформените служители на контролните пунктове около София в операция "Палките 2".

Тези и още шокиращи данни ще излязат наяве скоро в съда при старта на процеса срещу 17 уличени в корупция пътни полицаи през есента на 2011 година.

Акцията на подчинената директно на министъра "Вътрешна сигурност" стартира през лятото преди две години след многобройни сигнали на шофьори за драстичен рекет, който им се налага на караулките на входовете и изходите на столицата. Водачите, между които повече шофьори на тирове и турски гастарбайтери, се оплакали, че масово плащат рушвети дори и когато не са извършвали нарушения.

В резултат на множеството сигнали първоначално на няколко от караулките с разрешение на съда са монтирани скрити камери. Записите от тях буквално втрещяват разследващите.

От качествените цветни видеозаписи те виждат ясно, че всичките смени на пътна полиция делят пари, взети незаконно от шофьорите. Плячката се изсипва на края на смяната във фуражка, а парите се делят между служителите от целия екип.
Единствените полицаи, които не вземат подкупи и дават информация срещу колегите си, свидетелстват, че другите са се хвалели, че се е случвало да прибират от рушветите дори и по 1000 лева на дежурство.

Тогава, за да докаже престъплението, "Вътрешна сигурност" подготвя полицаи под прикритие, които да преминават уж като обикновени шофьори покрай караулките на КАТ. Някои от тях умишлено нарушават правилата на движение, за да привлекат нездравия интерес на колегите си. Така един по един във вземане на подкупи с доказателства, събрани по реда на НПК, са уличени общо 17 служители от Пътна полиция.

Тайното видеонаблюдение обаче, което продължава два месеца и половина, уличава във вземане на рушвети цели 59 смени на КАТ. Не прибират незаконно пари единствено служителите, които дават информация срещу колегите си.

17-те уличени полицаи са задържани на 29 септември 2011 г. В следващите две седмици всичките са пуснати срещу подписки или гаранции между 1000 и 3000 лева да чакат на свобода старта на процеса.

Един от арестуваните - Велин Велинов, бе кандидат за кмет на Нови хан и спечели изборите по-късно. В средата на ноември 2011 г. на всички арестувани в "Палките 2" бяха връчени заповеди за уволнение. Тогава се разбра, че с най-малък стаж в МВР е Веселин Стоилов (8 месеца), а най-дълго е работил в системата съименникът на Големия Маргин - Красимир Маринов (28 години).

Предстои в съда да стане ясно дали МВР и прокуратурата са събрали качествени доказателства срещу корумпираната банда. Законът предвижда за това престъпление наказание от 3 до 10 г. затвор.

Миналата седмица делото срещу задържаните корумпирани полицаи в акция "Палките 1" (общо 12 души) започна с фалстарт в София заради отсъствието на двама от общо 15 адвокати на подсъдимите.

Очаква се процесът по "Палките 2" да е още по-муден, защото подсъдимите по него са повече.