До 26 ноември изтича срокът за узаконяване на имоти

Животът

23-09-2013, 10:50

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Побързайте! Следващата възможност ще е след 10 години

На всеки 10 години българската държава дава възможност да се узаконят незаконни постройки, допълващо застрояване, гаражи и летни кухни. На 26 ноември изтича последният срок, в който това може да се случи, предупреждават от администрацията на община "Родопи".

Това е честа практика по селата, където хората масово имат по няколко незаконни имота.

Ако някой има съмнения, трябва да направи справка преди тази дата и е по-добре да го заяви и да има възможност за узаконяване, ако отговаря на необходимите условия, пояснява главният архитект на "Родопи".

Когато гаражите, летните кухни и други подобни постройки се намират на по-малко от три метра от комшията, за узаконяването им е необходимо да се представи нотариално заверена декларация от съседа. Когато има отстояние от три метра, тогава при всички случаи с проект те ще се узаконят.

Има подготвена документация и типови молби, нека хората да заповядат в админстрацията до 26 ноември и експертите ще ги посрещнат, заяви и кметът на общината Пламен Спасов.

Той призова хората да не изпускат последния срок, защото следващата възможност ще е едва след 10 години.

След като се подадат документите, отделът по незаконно строителство започва проверка за възможноситте за узаконяване. 

Има незаконни сгради от различен тип, но специалистите ще кажат как ще ги проверят.

Ето и един пример за това какви документи са необходими, ако имате гараж, който не е узаконен, а статута на земята е "земеделска".

Първо е небходимо да се смени статута на земята. При вече сменен статут, лицето отива в отдел "Контрол по устройство на територията и строителството". Подава заявление за узаконяване по параграф 127. Следва процедура по "заснемане" възможността за узаконяване на сградата. В този момент се прави проучване дали може да се узакони обекта. Процедурата изисква време около 3 месеца. Ако отговаря на строителството, се изготвя проект и се стига до издаване на акт за узаконяване, а след това заявление за въвеждане на сградата в експлоатация, което е крайната стъпка.

С това се занимава новият отдел, който се бори с незаконното строителство в "Родопи". Той се занимава с всички сигнали и жалби на гражданите относно незаконното строителство.

Освен тези жалби има и нова практика, която е въведена в общините с Новия закон за устройство на територията. Според него, строежи, изградени до 31 март 2001 година могат да бъдат узаконени. Това са строежи, за които няма строителни книжа, но са отговаряли на тогавашните или сегашни разпоредби. До месец 26 ноември 2013 се подават заявления за узаконяване по параграф 127 в деловодството на общината, а до ноември 2014 година приключва процедурата по узаконяване.